Iluzioni dhe humbja e mendjes

Thuhet se një burrë vizitoi një filozof romak në kohën e drekës, filozofi e ftoi atë në drekë, dhe kur burri filloi të pinte supë, ai pa një gjarpër të vogël në pjatë, Por ai vazhdoi të pinte, nga frika se mos filozofi do të vihej në siklet.
Dhe kur burri u kthye në shtëpinë e tij mbeti i shqetësuar për atë që hëngri. Dhimbja e fortë në stomakun e tij e la pa gjumë në sy.
Kur erdhi mëngjesi, ai shkoi në shtëpinë e filozofit ndoshta ai do të gjejë një kurë për të.
Burri mbeti i habitur kur filozofi i tha se nuk kishte gjarpërinj në pjatë. Përkundrazi, kjo ishte një reflektim i pikturës së një gjarpri të vizatuar në tavan. Për të vërtetuar atë që tha, ai i derdhi një pjatë tjetër supë dhe e vendosi në tavolinën e ngrënies, imazhi i një gjarpri u pasqyrua menjëherë në të.
Burri u befasua edhe më shumë kur ndjeu zhdukjen e dhimbjes nga stomaku i tij sapo e mësoi të vërtetën.
Këtu filozofi i tha: Gjarpri është vetëm në mendjen tënde.
Mashtrimi ka një forcë të pabesueshme psikologjike që mund të kthehet në një realitet të prekshëm në shpirtin e personit të mashtruar.
Dijetari Ibn Sina tha: Mashtrimi është gjysmë sëmundje, qetësia është gjysmë ilaçi dhe durimi është hapi i parë drejt shërimit.

Mustafa ebu Saad