Kontakti me fëmijët e vegjël mund të jetë faktori kryesor i rrezikut për pneumoni tek të rriturit

Gishtat ngjitës, hundët që rrjedhin: Fëmijët e vegjël janë të ëmbël, por ata gjithashtu mund të kalojnë mikrobe të rrezikshme te gjyshërit e tyre të dashur, konfirmon një studim i ri.

Hulumtimi zbuloi se kontakti me fëmijët e moshës parashkollore dhe kopshti mund të jetë rruga kryesore e transmetimit për bakteret që mund të shkaktojnë pneumoni të rrezikshme te njerëzit mbi 60 vjeç.

I njëjti Streptococcus pneumoniae që mund të shkaktojë infeksione të veshit dhe probleme të sinuseve tek të moshuarit, mund të shkaktojë sëmundje të rrezikshme të frymëmarrjes te kjo moshë, thanë studiuesit e udhëhequr nga Dr. Anne Wyllie nga Shkolla e Shëndetit Publik Yale.

Fëmijët ishin vektorë shumë më të mirë se të rriturit për t’ua kaluar insektin të moshuarve.