KUJTESË/ 86 vjet më parë: si nisi eksplorimi i fushave të naftës në Arabinë Saudite

Ishin gjeologët amerikanë ata që erdhën në Gjirin Persik dhe filluan shpimin për nxjerrjen e naftës, në bazë të një marrëveshje koncesioni të nënshkruar nga Standard Oil of California (SoCal) me mbretin saudit AbdulAziz në 29 maj 1933, raporton Autoportal .

Ata ofruan kushte më të mira se sa konkurrentët në Irak, Petroleum Co. dhe, për 50,000 në vit (atëherë një mjet global pagese), atyre iu dha e drejta ekskluzive për të eksploruar, pompuar dhe transportuar naftë në Mbretërinë Saudite, gjë që çoi dhe në krijimin e një ndërmarrjeje të përbashkët të quajtur ARAMCO (Arabian American Oil Company).

Konsorciumi i ri i Teksasit së shpejti u bashkua me American Oil Co., pastaj Standard Oil of New Jersey, Socony Vacuum (nga i cili kishte origjinën Mobil). Pasi u gjetën ‘sasitë e para’ tregtare në zonën afër Dhahranit, nxjerrja e naftës filloi në vitin 1938, shkruan tesheshi.

Rezervuari i parë i naftës bruto të ARAMCO-s, si dhe investimi fillestar u paguan shpejt.

Kur u bë e qartë në 1950 se sa i madh ishte potenciali i fushave të naftës, ARAMCO, pas negociatave të mundimshme, u pajtua me udhëheqjen Saudite për të ndarë fitimet.

Në fillim të viteve 1970, Arabia Saudite, asokohe eksportuesi më i madh i naftës në botë, ishte një nga themeluesit e Organizatës së Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC), e cila, në vitin 1973, në sikletet e furnizimit me naftë, shkaktoi krizën e parë të madhe të naftës dhe preku rëndë industrinë e automobilave..

Kjo krizë globale e energjisë, me sa duket strategjike, shkaktoi një rritje të mprehtë të çmimeve të naftës dhe, rrjedhimisht, pasuri të madhe për të gjitha vendet eksportuese të naftës. Në vitin 1980, Arabia Saudite fitoi plotësisht pronësinë e ndërmarrjes së përbashkët, e cila u bë Saudi ARAMCO, kompania më e madhe e naftës në botë.

Rezervat e provuara të naftës në Arabinë Saudite janë 18 përqind, e dyta më e madhe në botë, pas 20 përqind të Venezuelës. E ndjekur nga Kanadaja me 13 përqind, Irani me 9 përqind.