Lodhja kronike nuk largohet me pushim: Cilat mund të jenë shkaqet e kësaj gjendjeje?

Sindroma e lodhjes kronike është një çrregullim i karakterizuar nga lodhja që nuk zhduket me pushimin dhe nuk mund të shpjegohet me një gjendje themelore shëndetësore.

Shkaqet e lodhjes kronike ende nuk janë kuptuar plotësisht, por disa teori përfshijnë infeksionin viral, stresin psikologjik ose një kombinim faktorësh.

Lodhja kronike nuk diagnostikohet lehtë, kështu që mjeku juaj duhet të përjashtojë shkaqe të tjera gjatë vendosjes së diagnozës. Dikur nuk ipej asnjë diagnozë për lodhjen, por ditëve të sotme pranohet si gjendje shëndetësore që duhet trajtuar.

Çfarë e shkakton lodhjen kronike?

Shkaku kryesor ende nuk dihet, por shumë studiues mendojnë se këta janë faktorët kryesorë:

Viruset
sistemi i dobësuar imunitar
stresi
parazitët hormonalë
gjenetika

Simptomat e lodhjes kronike ndryshojnë në varësi të personit dhe ashpërsisë së gjendjes. Simptoma më e zakonshme është lodhja që është mjaft e fortë për të ndërhyrë në aktivitetet tuaja të përditshme. Do të ndjeni gjithashtu lodhje ekstreme pas aktiviteteve fizike ose mendore, që quhet lodhje pas sforcimit. Kjo mund të zgjasë për më shumë se 24 orë pas aktivitetit. Lodhja kronike mund të çojë gjithashtu në probleme me gjumin, si ndjenja e lodhjes pas zgjimit ose pagjumësi kronike.