Mos e injoroni, thonjtë e verdhë mund të jenë shenjë e një sëmundje të rrezikshme

Ju ndoshta keni dëgjuar se thonjtë janë “pasqyra” e shëndetit tonë. Ndryshimet në lëkurë, strukturë ose trashësi mund të tregojnë mungesë të disa substancave në trup. Ndryshimet e thonjve mund të tregojnë qartë një problem specifik, ndaj nuk duhen injoruar.

Shkaku më i zakonshëm i ngjyrës së verdhë në thonj është një infeksion mykotik. Në shumicën e rasteve, infeksioni mykotik mund të trajtohet me një krem ​​ose ilaç që rekomandon mjeku. Megjithatë, thonjtë e verdhë mund të tregojnë gjithashtu kushte të tjera.

Mund të tregojë se një infeksion në mushkëri, bronkiektazia, verdhëza, psoriasis, problemet e tiroides dhe madje edhe diabeti. Tek disa persona me diabet, thonjtë marrin një nuancë të verdhë, sepse shpërbërja e sheqerit ndikon në nivelin e kolagjenit në thonjtë.

Njerëzit që vuajnë nga diabeti kanë më shumë gjasa të marrin një infeksion mykotik të quajtur onikomikozë. Ky infeksion zakonisht prek thonjtë e këmbëve dhe përveç zverdhjes, thonjtë bëhen edhe të brishtë. Nëse vuani nga diabeti, kujdesi për këmbët është shumë i rëndësishëm.

Ju duhet t’i kontrolloni këmbët tuaja më shpesh se zakonisht për të parë prerje, plagë dhe probleme me thonjtë përpara se të infektohen, sepse dëmtimi i nervave të diabetit mund ta bëjë më të vështirë për ju që të ndjeni dhimbje.