Ndiheni të lodhur psiqikisht? Këto këshilla ju ndihmojnë

Njohja e rraskapitjes mendore është jetike, siç është të dish se si të përballesh në mënyrë efektive me të. Më pas ne do të eksplorojmë praktika që do t’ju ndihmojnë të rifitoni ekuilibrin tuaj të brendshëm dhe të rimbushni bateritë tuaja mendore.

Njihni lodhjen tuaj mendore

Hapi i parë në trajtimin e rraskapitjes mendore është njohja e tij. Dëgjoni trupin dhe mendjen tuaj dhe njihni shenjat e rraskapitjes. Këto mund të përfshijnë lodhje të vazhdueshme, vështirësi në përqendrim, nervozizëm, ulje të motivimit dhe reduktim të produktivitetit. Duke njohur gjendjen tuaj mendore, mund të filloni të ndërmerrni hapa proaktivë drejt rimëkëmbjes.

Jepini përparësi kujdesit për veten

Kujdesi për veten luan një rol jetësor në luftimin e lodhjes mendore. Krijimi i një rutine të vetë-kujdesit që përfshin aktivitete që ju kënaqin dhe nxisin relaksimin mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme. Gjeni kohë për aktivitete të tilla si ushtrime të këndshme, leximi, praktikimi i vëmendjes ose meditimi, angazhimi në hobi krijuese ose kalimi i kohës cilësore me të dashurit. Mos harroni, kujdesi për veten nuk është një luks, por një domosdoshmëri.

Vendosni kufij

Vendosja e kufijve të qartë është shumë e rëndësishme kur ndiheni të lodhur mendërisht. Mësoni t’u thoni jo detyrimeve të tepërta. Komunikoni nevojat tuaja në mënyrë efektive me kolegët, miqtë dhe familjen, duke shpjeguar se keni nevojë për kohë dhe hapësirë ​​për t’u ndjerë më mirë. Vendosja e kufijve të shëndetshëm ju ndihmon të fokusoheni në kujdesin ndaj vetes dhe për të rimbushur energjinë tuaj mendore.

Praktikoni teknikat e vëmendjes dhe relaksimit

Angazhimi në teknikat e ndërgjegjes dhe relaksimit mund të zvogëlojë ndjeshëm rraskapitjen mendore. Meditim, ushtrime të frymëmarrjes së thellë, relaksim progresiv të muskujve etj. Ato mund të ndihmojnë në qetësimin e mendjes, reduktimin e stresit dhe përmirësimin e mirëqenies së përgjithshme. Merrni disa minuta çdo ditë për të praktikuar këto teknika dhe për të përjetuar efektet e tyre transformuese.

Shkëputuni nga pajisjet dixhitale

Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj ekraneve dhe pajisjeve dixhitale mund të kontribuojë në rraskapitjen mendore. Largohuni rregullisht nga teknologjia nga mediat sociale, emaili dhe shpërqendrimet e tjera dixhitale. Në vend të kësaj, kaloni kohë jashtë, lidhuni me natyrën ose përfshihuni në aktivitete jashtë ekranit. Këto pushime lejojnë mendjen tuaj të pushojë, të freskohet dhe të ripërqendrohet.

Kërkoni mbështetje

Mos hezitoni t’u kërkoni të tjerëve mbështetje kur ndiheni të lodhur mendërisht. Flisni me një mik të besuar, një anëtar të familjes ose një terapist për përvojat dhe ndjenjat tuaja. Ndarja e ndjenjave tuaja mund të sjellë lehtësim dhe t’ju japë një perspektivë të re për situatën tuaj.