Nëse keni probleme me shpinën, veproni kështu – Foto – Instruksione

Qëndrimi në pozicion të drejtë na jep shëndet të mirë, dhe ju ndihmon të dukeni më të rinj. Megjithatë, përkundër të gjitha përfitimeve, shumica prej nesh vazhdojnë të ulen keq, veçanërisht kur ulen para kompjuterit.
Ja 10 stërvitje të thjeshta dhe truqe që do ju ndihmojnë të qëndroni në mënyrën e duhur.

1. Truku i përshëndetjes

Mbajeni këtë pozicion për 10 sekonda.

2. Truku i çelësit

Vendosini njërin krah prapa shpinës. Ngrini krahun tjetër dhe vendoseni pranë bërrylit. Shtrëngoni duart “sikur bravë” dhe tërheqni bërrylin e krahut të sipërm. Ndryshoni pozicionin pas 5 sekondave

3. Truku i dredhjes

4. Truku i lakmit

Uluni në qosh të karriges dhe vendosni krahët prapa kokës. Lakojeni shpinën, dhe shikoni në tavan. Ngadalë tërhiqni kokën prapa, duke shikuar lart, derisa të prekni pjesën e pasme të karriges.

5. Qëndrimi drejt

Ngrihuni në këmbë dhe mbështetuni kur në  figurën e mësipërme, siç tregohet në figurë. Sigurohuni që po e prekni murin me të dyja shpatullat, dhe me kofshë. Shtrëngoni muskujt e barkut, dhe merrni frymë thellë.

 6. Truku i “rrëzimit”

Ky ushtrim është vazhdim i të mësipërmit. Përderisa po qëndroni drejtë në mur, zgjeroni duart anash dhe ngadalë lëvizni përpara, duke krijuar një diagonale të pjerrët. Mbajeni këtë pozicion për 10 sekonda.

7. Mbajini muskujt e barkut të shtrënguar

Ky qëndrimi i mbanë muskujt e shpinës dhe barkut në raport të barabartë. Kur mbani muskujt e barkut të tendosur, shpina juaj drejtohet vetë. Mbahet një rrip i gjerë apo pantallona me bel të lartë, dhe ato do t’ju ndihmojë të mbani muskujt e barkut të tonifikuar.

 8. Qëndrimi special i këmbëve dhe shpinës

Uluni në qosh të karriges, futni njërën këmbë nën karrige dhe aq sa mundeni dhe shtrijeni këmbën tjetër. Kjo pozitë do t’ju ndihmojë të uleni drejt në mënyrë që të mbani ekuilibrin. Uluni në këtë pozicion pas kryerjes së ndonjë ushtrimi.

9. Peshë në shpinë

Kur punoni në kompjuter, vendoseni një peshë në shpinë për t’ju tërhequr mbrapa, duke jua mbajtur kurrizin drejt. Një varëse e thjeshtë e rrobave do t’jua bëjë këtë ushtrim të përkryer.

10. Peshë në krahëror

Kur i bëni punët e shtëpisë, varni një varëse të rrobave në pjesën e përparme. Trupi juaj do të përpiqet të përballojë peshën dhe do të tërheqë supet tuaja për t’u balancuar.

Së fundi, të gjitha këto rekomandime janë të një varietet afatshkurtër: ato kanë një efekt pothuajse të menjëhershëm që nuk ju mbanë gjatë. Për rezultatet më të mira, ushtroni rregullisht.

Gjithashtu kujtoni se:

Qëndrimi juaj varet jo vetëm nga muskujt tuaj, por edhe nga pozicioni i dhëmbëve, përfshirë mbylljen e gojës. Kushtojini vëmendje okluzionit tuaj dentar dhe konsultohuni me dentistin tuaj për të zgjidhur problemin nën monitorim profesional.