OKB-ja paralajmëron: Duhet ‘veprim urgjent’ për katastrofën e ujit në Gaza

Stephane Dujarric

OKB-ja ngriti alarmin të mërkurën për katastrofën e tmerrshme humanitare me të cilën përballen njerëzit në Rripin e Gazës dhe tha se shumica e palestinezëve atje nuk kanë qasje në ujë të pijshëm të pastër.

“Nevojitet veprim urgjent për të adresuar katastrofën e shëndetit publik që po shpaloset në Rripin e Gazës,” tha zëdhënësi Stephane Dujarric, duke u bërë jehonë thirrjeve nga punonjësit humanitarë të martën.

Sipas OKB-së, vetëm një nga tri tubacionet që ushqenin me ujë Gazan nga Izraeli mbetet funksional — dhe po funksionon me nën gjysmën e kapacitetit të synuar. Ndërkohë, më shumë se 80% e puseve të ujit të Gazës nuk janë funksionale dhe nuk funksionojnë asnjë objekt për trajtimin e ujërave të zeza.

“Pavarësisht paralajmërimeve të përsëritura nga ne dhe partnerët tanë për ndikimin katastrofik të ujit të ndotur dhe kanalizimeve të dobëta, sfidat e mëdha vazhdojnë të pengojnë reagimin humanitar në Gaza, duke përfshirë kufizimet e importit, kufizimet në lëvizje dhe mungesën e sigurisë për operacionet e ndihmës”, tha Dujarric.

“Për të përmirësuar shërbimet e ujit dhe shëndetit, ne do të kemi nevojë për heqjen e pengesave për hyrjen dhe shpërndarjen e ndihmave në Gaza, duke përfshirë karburantin, si dhe lëvizjen e lirë dhe të sigurt të personelit mjekësor dhe humanitar,” shtoi ai.

Izraeli ka goditur Rripin e Gazës që nga sulmi ndërkufitar i Hamasit më 7 tetor. Lufta izraelite që pasoi ka vrarë të paktën 29.092 viktima dhe ka shkaktuar shkatërrim masiv dhe mungesë të gjërave të nevojshme. Rreth 70.000 njerëz janë plagosur.

Më pak se 1.200 izraelitë besohet se janë vrarë në sulmin e Hamasit.

Lufta izraelite në Gaza ka shtyrë 85% të popullsisë së territorit në zhvendosje të brendshme mes mungesës akute të ushqimit, ujit të pastër dhe ilaçeve, ndërsa 60% e infrastrukturës së enklavës është dëmtuar ose shkatërruar, sipas OKB-së.

Izraeli akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. Një vendim i përkohshëm në janar urdhëroi Tel Avivin të ndalojë aktet gjenocidale dhe të marrë masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.

Megjithatë, luftimet kanë vazhduar pa ndërprerë dhe dërgesat e ndihmave mbeten mjerisht të pamjaftueshme për të trajtuar katastrofën humanitare në Gaza.