Pavarësisht premtimit publik, Thaçi nuk do të japë dorëheqje nga posti i presidentit

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, kohë më parë kishte deklaruar se Ushtria e Kosovës do të bëhet në koordinim me Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimin Evropian, përmes ndryshimeve ligjore.

Por, pas reagimeve të shumta që erdhën nga SHBA-të dhe nga NATO, se Ushtria duhet të formohet përmes ndryshimeve kushtetuese, ai ka kërkuar kohë shtesë për iniciativën e tij, derisa të binden për këto ndryshime edhe pjesëtarët e Listës Serbe.

Thaçi muaj më parë kishte deklaruar se formimi i Ushtrisë nuk ka kthim mbrapa dhe se nëse ndodh që Kuvendi nuk e voton këtë, ai do të japë dorëheqje.

Por, pavarësisht nga “premtimi” i tillë, sipas njohësve të çështjeve ligjore, Thaçi nuk do të japë dorëheqje nga posti i të parit të shtetit.

Ehat Miftaraj, hulumtues në Institutin e Kosovës për Drejtësi, në një prononcim për Telegrafin ka thënë se fjala publike e Thaçit se do të dorëhiqet nëse Projektligji i dërguar në Kuvend nuk do të votohet nga deputetet e Kosovës, më shumë duhet parë si presion publik karshi Kuvendit të Kosovës dhe bartje e përgjegjësisë tek deputetët e Kuvendit se të njëjtit “po bllokojnë procese të rëndësishme të shtetndërtimit të Kosovës”.
Lexo po ashtu:
Thaçi: Jap dorëheqje nëse Kuvendi nuk e voton Ushtrinë
Thaçi: Jap dorëheqje nëse Kuvendi nuk e voton Ushtrinë

“Është botërisht e ditur se për të kaluar procese të rëndësishme në Kuvendin e Kosovës, përfshirë themelimin e Ushtrisë, përveçqë nevojitet konsensus i gjerë politik – përfshirë votat e komunitetit joshumicë në Kosovë – nevojitet edhe përkrahja e mbështetja e faktorit ndërkombëtar. Në rastin konkret, ka qenë shumë parimore që themelimi i Ushtrisë së Kosovës të kalojë përmes ndryshimeve kushtetuese e jo përmes ligjit”, ka thënë Miftaraj.

Ai ka theksuar se tërheqja e Projektligjit për themelimin e Ushtrisë së Kosovës është humbje personale politike e Thaçit në raport me rolin e tij dhe të Kosovës me partnerët ndërkombëtarë – veçanërisht me Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

I pyetur rreth mundësisë së shkarkimit të Thaçit nga ana e deputetëve me anë të mocionit, Miftaraj theksoi se çdo iniciative për shkarkimin e tij, në këtë fazë nuk do të kishte sukses.

“Kushtetuta e Kosovës përcakton në mënyrë të qartë se presidenti i Republikës mund të shkarkohet vetëm në rast të shkeljes së Kushtetutës apo kryerjes së ndonjë vepre të rëndë penale”, tha Miftaraj.

Edhe profesori i së Drejtës, Riza Smaka, ka thënë për Telegrafin se nuk beson që Thaçi do të dorëhiqet.

“Atij as nuk do t’i kërkohet dorëheqja, ngase procesi që e pat nisur do të vazhdojë me disa ndalesa të përkohshme”, ka thënë Smaka, duke shtuar se “edhe me dispozitën e nenit 91 të Kushtetutës, nuk është përcaktuar dorëheqja si një nga bazat për shkarkimin e presidentit”.