Raporti: SHBA nuk e njoftoi Turqinë për komplotet terroriste, por e njoftoi…

Zyrtarët e inteligjencës së Shteteve të Bashkuara mbanin fshehur informacione nga Turqia, lidhur me një komplot terrorist nga militantët e ISIS-it. Sipas raporteve të Hurryiet, terroristët kishin në plan për të hedhur në erë një aeroplan të Etihad Airways.

Sipas Hurriyet, SHBA-ja ishte në dijeni të komplotit rreth tre muaj para se policia australiane të arrestonte militantët në fillim të gushtit.

Informacioni nuk u nda kurrë me zyrtarët e inteligjencës turke, por vetëm me ata të Australisë, nëpër të cilin shtete kishin kaluar.

Më 4 gusht, policia australiane njoftoi se kishin arrestuar të dyshuarit e Daesh, Khaled Khayat dhe Mahmoud Khayat, të cilët ishin gati të fluturonin nga Sydney në Dubai me Etihad Airways, ndërsa kishte bombë në bagazhin e tij.

Burrat vënë bombën antizanale në bagazhin e vëllait të tyre, të maskuar mirë.

Zëvendëskomandanti i Policisë Federale Australiane Michael Phelan shtoi se eksplozivët ushtarakë të klasës së lartë të përdorur për ndërtimin e bombës ishin dërguar në Australi me mallra ajrore nga Turqia.

Komplot i cili u frymëzua dhe u drejtua nga Daesh, synonte fluturimin e Etihad Airways më 15 korrik. Bomba u zbulua nga siguria e aeroportit.

Dy ditë pas deklaratës së policisë australiane, Policia Turke lëshoi ​​një deklaratë zyrtare mbi rastin duke thënë se nuk kishte konfirmim apo dëshmi për pretendimet se eksplozivi ishte dërguar nga Turqia.

Policia turke dhe australiane po punojnë së bashku për rastin, sipas policisë turke, por nuk kanë ofruar detaje të tjera për informacionin që kanë marrë nga homologët e tyre australianë.

Të mërkurën Hurryiet njoftoi se zyrtarët e sigurisë kishin njoftuar se policia australiane u kishte thënë homologëve të tyre turq se eksplozivët ishin dërguar në dërgesa të veçanta. Sipas saj, eksplozivi ishte dërguar tre muaj përpara sulmit të parandaluar.

Agjencia Kombëtare e Sigurisë (NSA) e SHBA-së kishte zbuluar mesazhet mes dy qelizave të Daesh në Australi dhe Turqi, ishin të dërguara nëpërmjet aplikacionit Telegram. NSA i dha informacione CIA-s, dhe CIA mori inteligjencën pasi ata punonin në mesazhet.

CIA ndau inteligjencën me Australinë pas 15 korrikut, ditën kur siguria e aeroportit e gjeti bombën. Ata kurrë nuk e kanë ndarë informacionin me Turqinë.

Zyrtarët e inteligjencës turke dhe të sigurisë merreshin vetëm me inteligjencën, pasi policia australiane kërkoi më shumë detaje lidhur me hetimet e tyre, sipas burimeve të sigurisë të cilët biseduan me Hurriyet.

Në këtë rast shtrohet pyetja: “Pse SHBA do të mbanin fshehur informata të tilla kritike nga aleatët e saj?” /MESAZHI/