Serbia e ka në dorë zhbllokimin e linjës 400 kilovolt Shqipëri-Kosovë

Sekretariati i Komunitetit të Energjisë ka përcaktuar një ndërmjetës nga qeveria gjermane për të “rakorduar” procesin mes palës kosovare dhe asaj serbe për vënien në punë të linjës së interkoneksionit 400 kilovolt Shqipëri-Kosovë.

Këtë e ka bërë të ditur të enjten në Tiranë drejtori ekzekutiv i Sekretariatit të Komunitetit të Energjisë, Janez Kopaç, në Komisionin për veprimtarinë prodhuese, tregtinë dhe mjedisin në Parlamentin e Shqipërisë.

Ky komision zhvilloi mbledhjen e radhës, ku u bë prezantimi i raportit vjetor të Sekretariatit të Komunitetit të Energjisë për vitin 2017, nga drejtori ekzekutiv i Sekretariatit, i cili paraqiti një përmbledhje të ecurisë së Shqipërisë në disa aspekte gjatë vitit 2017.

”Sekretariat i Komunitetit të Energjisë ka përcaktuar një ndërmjetës nga qeveria gjermane për të rakorduar procesin mes palës kosovare dhe asaj serbe”, ka deklaruar Janez Kopaç.

Edhe Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë e Shqipërisë ka bërë të ditur në fillim të këtij viti se në shtator të vitit 2017, në mënyrë zyrtare, Gjermania si financuese e kësaj linje përmes kredisë që dha KfW-ja, i kërkoi Sekretariatit të Komunitetit të Energjisë që të negociojë zgjidhjen e mosmarrëveshjes në mes Prishtinës e Beogradit për t’i dhënë pavarësinë Operatorit të Sistemit të Transmetimit të Kosovës, i cili më pas do të ishte i lirë të përdorte linjën e tensionit të lartë 400 kilovolt.

Por, një raport i Sekretariatit të Energjisë, i fundit të vitit që sapo lamë pas, theksonte se Serbia nuk ka reaguar mbi kërkesën që sekretariati ka bërë për të emëruar një përfaqësues për negociatat, çka ka bllokuar bisedimet mes dy vendeve.