Si mund të bëni një gabim të rrezikshëm kur mbushni ftohësin?!

Në mënyrë që motori me djegie të brendshme të mos mbinxehet, ai duhet të ftohet – veçanërisht në verë dhe kur është nën ngarkesa të rënda. Në qarkun e ftohjes, dhjetë deri në pesëmbëdhjetë litra lëng rrjedh nga blloku i cilindrit në vetë radiatorin. Nëse sistemi i drejtuar nga pompa nuk mirëmbahet dhe përgatitet siç duhet, mund të rezultojë në dëmtime të kushtueshme.

Kur duhet të mbushni ftohësin? Në automobilat modern – rrallë. Por rrjedhjet ose dëmtimet e vogla mund të rezultojnë në humbje të lëngjeve me kalimin e kohës. Sipas ADAC, arsyeja për këtë mund të jetë, për shembull, kafshimet e brejtësve në zorrët. Nëse zorrët janë të shtrënguara dhe niveli i lëngut vazhdon të bjerë, problemi mund të jetë në pompën e ujit ose kokën e cilindrit.

Kur motori funksionon ose ngrohet, nuk duhet të hapni kapakun e rezervuarit të zgjerimit për të kontrolluar ose mbushur lëngun. Sistemi është më pas nën presion dhe hapja e kapakut mund t’ju lëndojë seriozisht ose t’ju djegë nga ftohësi i nxehtë. Gjithashtu, nëse derdhni ftohës të ftohtë në një motor të nxehtë, mund të krijohen çarje në sistemin e ftohjes.

Nëse motori është ende i nxehtë, duhet të inspektoni vetëm vizualisht enën e ftohësit, nga jashtë. Shenjat min vizatohen në enë dhe max. Kur motori është i ftohtë, niveli i lëngut duhet të jetë midis njërës dhe tjetrës. Nëse niveli është shumë i ulët, kontrolloni sistemin e ftohjes për rrjedhje. Nëse mbushni lëngun dhe pas një kohe të shkurtër niveli bie sërish, ose nëse zbuloni njolla lagështie poshtë makinës, duhet të shkoni sa më shpejt në qendrën e shërbimit.

Gjatë kontrollit vizual, kushtojini vëmendje gjendjes së lëngut: nëse uji ftohës ka ndryshuar ngjyrë ose nëse ka grimca që notojnë në të, kjo tregon korrozioni. Një film me vaj do të thotë që copë litari i kokës është i gabuar.

Si të mbushni ftohësin? Kur motori është i ftohtë, hapni kapakun e rezervuarit të lëngut dhe shtoni lëng derisa niveli të jetë midis shenjave min dhe max.

Në treg ka koncentrate që mund t’i përzieni vetë, si dhe përzierje të gatshme që tashmë përmbajnë një sasi të mjaftueshme uji. Çdo prodhues automjeti specifikon raportin e saktë në manualin e udhëzimeve. Kjo është mënyra e vetme për të siguruar mbrojtje optimale kundër ngrirjes në dimër dhe korrozionit.

Ngjyra të ndryshme të ftohësit përdoren për orientim të shpejtë dhe për të siguruar që ftohësit e specifikave të ndryshme të mos përzihen aksidentalisht. Kur zgjidhni produktin e duhur, megjithatë, nuk është ngjyra ajo që është vendimtare, por identifikuesit e tipit G11, G12+ ose G13. Për ta bërë këtë, lexoni manualin e makinës ose shikoni rezervuarin e zgjerimit: identifikuesi është stampuar ose printuar në plastikë. Nëse nuk jeni të sigurt se cili ftohës përdoret, është më mirë të vizitoni një punëtori të specializuar.

Shmangni përdorimin e ujit pasi depozitimet e luspave janë të mundshme. Nëse është absolutisht e nevojshme, përdorni ujë të distiluar. Jeta e ruajtjes së ftohësve nuk është e pakufizuar. Kushtojini vëmendje rekomandimeve të prodhuesit të automjetit tuaj. Në disa makina, rekomandohet të ndryshoni ftohësin çdo 50 mijë kilometra, në të tjera është deri në 200 mijë kilometra – disa nuk rekomandojnë fare ndryshimin e tij.