Sulmohet konvoji i kryeministrit palestinez me të hyrë në Gaza

Një shpërthim i madh ka pasur në shënjestër konvojin e kryeministrit palestinez Rami Hamdallah, menjëherë pasi ai hyri në Rripin e Gazës. Si pasojë e këtij shpërthimi janë plagosur lehtë disa njerëz.

Hamdallah ishte i lënduar dhe u shfaq në televizion drejtpërdrejtë pak pas incidentit. Shefi i inteligjencës i Autoritetit Palestinez Majed Faraj ishte pjesë e konvojit.

Fatahu, partia politike me bazë në Bregun Perëndimor, prej nga vjen edhe Presidenti palestinez Mahmud Abbas, e quajti atë një “sulm terrorist” dhe e fajësoi Hamasin, partinë në pushtet e cila qeverisë me Gazan.

“Ky sulm është një përpjekje për të vrarë të gjitha përpjekjet e pajtimit, dhe është një hap i rrezikshëm që synon përhapjen e çrregullimeve dhe luftimeve midis popullit tonë”, tha Munir al-Jaghoub, drejtor i informacionit të Fatahut në Zyrën e Mobilizimit dhe Organizimit.

“Ne kërkojmë që Hamasi të përshpejtojë hetimet e tij. Zhvillimet kanë vërtetuar se Hamasi ka dështuar plotësisht në sigurimin e sigurisë në Gaza, ashtu siç ka dështuar në sigurimin e një jete të denjë për njerëzit tanë në shirit”, shtoi Jaghoub.

Duke folur për Al Jazeera, Iyad al-Buzom, zëdhënës i ministrisë së brendshme të Gazës, tha se akti i vendosjes së fajit “ka një dimension politik”.

“Këtu në Gaza, ne marrim të gjitha masat e sigurisë për të mirëpritur të gjithë konvojet dhe delegacionet dhe veçanërisht kryeministrin kur hyn në Gazë”, tha ai.

Ai shtoi se “disa të dyshuar u arrestuan pak kohë më parë”, dhe se hetimi për të gjetur se kush ishte pas shpërthimit është në proces.

Hamasi dhe Fatah, dy partitë kryesore palestineze, nënshkruan një marrëveshje pajtimi në tetor 2017, duke i dhënë fund një dekade ndarjeje që patën dy qeveritë paralele që vepronin në Gaza dhe Bregun Perëndimor.

Marrëveshja për të formuar një qeveri uniteti është nënshkruar në kryeqytetin egjiptian në Kajro më 13 tetor, por përpjekjet për të zbatuar marrëveshjen janë ndeshur me disa pengesa. /MESAZHI/