Temperaturat e larta: Si ndikojnë ato në tru?

Vera është një nga stinët më të preferuara për njerëzit. Megjithatë, ditët më të nxehta mund të bëhen tortura për ata të cilët janë në lëvizje dhe ju duhet të kryejnë aktivitetet e tyre të përditshme. Pavarësisht përpjekjeve të tyre, kur i afrohemi ose tejkalojmë 40 ° C, truri fillon të punojë keq dhe kjo mund të vihet re në humorin tonë dhe performancën tonë njohëse.

Temperaturat e larta ndikojnë në tru

Nëse jeni një nga ata që përjetoni një përmirësim të humorit tuaj gjatë verës, duhet të dini se kjo nuk ka të bëjë me sugjerimin dhe as nuk është e vendosur sepse mund të shijoni pushimet tuaja. Në fakt, sasia më e madhe e dritës së diellit tipike për këtë periudhë të vitit luan një rol vendimtar. Dhe dihet mirë se drita rrit prodhimin e serotoninës, një neurotransmetues i aftë për të gjeneruar gjendje mirëqenieje, relaksimi dhe kënaqësie. Megjithatë, temperaturat tepër të larta mund t’i kundërvihen këtyre efekteve dhe të shkaktojnë irritim, siklet dhe lodhje për arsye të ndryshme.

Hipotalamusi dhe funksioni i tij termoregulator

Nëse flasim për rregullimin e temperaturës së trupit, është hipotalamusi ai që udhëheq këtë proces. Nëpërmjet konveksionit dhe djersitjes, arrin të mbajë 36-37 °C të përshtatshme. Megjithatë, nëse i rezistojmë temperaturave të ambientit prej më shumë se 35-40 °C, është e nevojshme një përpjekje shtesë që vepron në dëm të funksioneve të tjera.

Rreziku i dehidratimit

Një mënyrë tjetër se si temperaturat e larta ndikojnë në tru është nëpërmjet dehidratimit. Vlen të përmendet se 90% e vëllimit të trurit është i përbërë nga uji, dhe se ky është mjeti kryesor i transmetimeve elektrokimike. Kështu, dehidratimi është një rrezik që mund të shkaktojë ndryshime në aktivitetin neuronal. Një ulje prej 2% e ujit në trup është e mjaftueshme për të prodhuar efekte të dukshme, të tilla si problemet që fokusohen në vizion, humbja afatshkurtër e kujtesës ose vështirësitë e përqendrimit. Përveç kësaj, është veçanërisht e rëndësishme për ata që zakonisht vuajnë nga migrena ose dhimbje koke, pasi dehidratimi mund t’i shkaktojë ose t’i acarojë ato.

Pagjumësia dhe problemet e gjumit

Të gjithë mund të dëshmojmë se sa e vështirë është të biesh në gjumë dhe të flesh mirë gjatë natës kur është shumë nxehtë; Dhe kjo është për shkak të hiperekscitimit cerebral që ndodh.

Temperatura ideale për të pushuar është rreth 18-21 ° C, dhe kur ajo kalon 26 gradë ne mund të kemi probleme reale për t’u përshtatur. Kështu, është e vështirë për ne të biem në gjumë dhe është e mundur që të zgjohemi në raste të shumta gjatë gjithë natës.

Temperaturat e larta ndikojnë në tru duke ndryshuar emocionet

Një mënyrë e fundit në të cilën temperaturat e larta ndikojnë në tru është duke shkaktuar shqetësime emocionale. Është treguar se temperaturat ekstreme që durojnë në mënyrë të qëndrueshme intensifikojnë emocionet negative, si ankthi, stresi dhe irritueshmëria dhe pakësojnë sjelljet prosociale. Përveç kësaj, ajo mund të gjenerojë apati dhe demotivim, gjë që na çon në humbjen e mundësive për të kryer aktivitete shpërblyese. Rezultati është një gjendje shpirtërore e dëshpëruar dhe negative.