Zakonet dhe ushqimet që vështirësojnë funksionin e sistemit tretës

Funksionimi i duhur i sistemit tretës është jashtëzakonisht i rëndësishëm për shëndetin tonë të përgjithshëm. Megjithatë, a e dini se çfarë duhet të shmangni?

Zakone të këqija

Alkooli, duhani, zgjedhjet ushqimore jo të shëndetshme, mënyra e jetesës sedentare dhe konsumimi i tepërt i kafeinës janë zakone të dëmshme, si për shëndetin ashtu edhe për gjendjen e sistemit gastrointestinal.

Ankthi dhe stresi

Ankthi dhe stresi i tepërt detyrojnë sistemin gastrointestinal të punojë me ritme intensive, duke krijuar probleme në proceset që ndodhin. Prandaj, është mirë të jemi në gjendje të menaxhojmë këto lloj emocionesh për të mbrojtur shëndetin tonë mendor dhe fizik.

Sheqeri

Siç e dimë, sheqeri nuk mund të na sjellë dobi në asgjë, pasi nuk përmban absolutisht asnjë lëndë ushqyese për të cilën trupi ynë ka nevojë. Në të njëjtën kohë, ajo shkakton një problem të madh në zorrë dhe çon në një rritje të tepërt të majave.

Gluteni

Shumë njerëz janë intolerantë ndaj glutenit, kështu që është mirë ta shmangni atë. Në fund të fundit, është vënë re se ky përbërës specifik, nëse konsumohet në sasi shumë të mëdha, mund të çojë në grumbullimin e lëngjeve, duke shkaktuar fryrje, dhimbje barku dhe çrregullime në sistemin tretës.

Ushqimet e përpunuara

Ushqimet e përpunuara shkaktojnë shtim në peshë, nëse konsumohen në intervale të rregullta, rrisin rrezikun e diabetit të tipit 2, por edhe sëmundjeve kardiovaskulare. Në të njëjtën kohë, ngërçet, dhimbjet e forta të barkut dhe fryrjet e barkut janë “simptoma” të zakonshme pas konsumimit të tyre.

Ka disa ushqime që duhet t’i zgjedhim sa më shpesh për të mbrojtur dhe mbrojtur shëndetin e sistemit tonë gastrointestinal. Megjithatë, nëse doni të merrni informacion dhe këshilla të specializuara, do të ishte mirë t’i drejtoheni një eksperti.