Mosuli është rikthyer në vëmendjen e mediave botërore pas njoftimeve se forcat irakiane të sigurisë kanë marrë kontrollin e aeroportit të qytetit të dytë më të madh të vendit në vazhdën e përpjekjeve për ta shkulur atë krejtësisht nga duart e militanteve të ISIS.

“Inxhinierët riparuan të vetmin kalim drejt aeroportit që ishte shkatërruar nga ISIS-i, duke i hapur kështu rrugën avancimit të trupave tokësore. Rezistenca e luftëtarëve të ISIS-it ishte e dobët. Pjestarët e tij kanë nisur të largohen drejt zonave më të populluara në jug të qytetit dhe po i përdorin civilët si mburoja njerëzore”, tha Abbas Al- Jibouri, nënkolonel.

I gjithë operacioni mori vetëm katër orë kohë. Miliantët vazhduan megjithatë të lëshonin mortaja nga brenda qytetit pasi humbën terren përballë ushtrisë.

Marrja e aeroportit dhe zonës përreth konsiderohet e një rëndësie strategjike sepse ndihmon të kontrollohen rrugët që shkojnë drejt Mosulit perëndimor.

Pjesa lindore e qytetit është nën kontrollin e forcave qeveritare, por beteja për rajonin perëndimor të tij vazhdon të mbetet ajo më e vështira. Mes trupave që mësynë aeroportin kishte dhe ushtarë të koalicionit të drejtuar nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, por nuk dihet ende cilat janë kombësitë e tyre.