Arkeologët në Zvicër zbulojnë thesarin 3 mijë vjeçar, brenda një kutie druri…

Pas më shumë se 3 mijë vitesh, arkeologët kanë zbuluar një thesar në luginën pranë Oberhalbstein në Zvicër. Ndërsa kërkonin gjurmë të ushtrisë romake, një grup arkeologësh gjetën diçka akoma më të hershme, një koleksion me 80 artefakte që datojnë nga viti 1200 p.e.s ose ndryshe ‘epoka e bronzit’.

Sendet ishin vendosur brenda një kutie druri të mbështjella me lëkurë dhe të groposur në luginë.

Shumica e thesareve të varrosura ishin objekte metalike, ndoshta të lidhura me prodhimin e metaleve në Alpe, thanë arkeologët. Koleksioni përfshinte disa copa bakri të papërpunuar, drapëra, sëpata, pjesë të sharrës dhe bizhuteri. Shumë prej artikujve kanë një nuancë blu-jeshile, ndërsa të tjerët kanë një ngjyrosje të bardhë.

Thesaret 3000-vjeçare u gjetën pranë një vendbanimi të njohur parahistorik dhe një rruge qendrore transporti që kalonte nëpër Alpe, thanë arkeologët. Thomas Reitmaier, një arkeolog e përshkroi gjetjen si unike për zonën.

Oberhalbstein rajoni më lindor i Zvicrës.