Një faqe tjetër historie e 29 majit të vitit 1453

0
Roli i shqiptarëve në çlirimin e Kostandinopojës / Stambollit Me 29 maj të vitit 1453 ka ndodhur një nga ngjarjet më të rëndësishme historike të...

29 Maj, dita e ngadhnjimit të Stambollit

0
Zgjerimin dhe forcimin e vërtetë Perandoria Osmane e arriti duke marrë territoret bizantine. Si pasojë e ngadhnjimeve në Anadoll dhe Rumeli, Bizanti ishte kthyer...

Beteja e dytë e Kosovës që ndryshoi fatin e shqiptarëve

0
Si sot me 17.10.1448 u zhvillua beteja e dytë e Kosovës, mes dy Fuqive njëra e drejtuar nga Komandanti Janush Huniyadi i Mbretërisë së...

Interesante: Çertifikatë vaksinimi kundër pandemisë në kohën e Perandorisë Osmane

0
Çertifikatë vaksinimi kundër pandemisë në kohën e Perandorisë Osmane gjatë periudhës së Sulltan Abdulhamidit të dytë në vitin 1326 hixhri: Vula: Abdülhamid Han bin Abdülmecid...

Historia e shkruar nga humbësit

0
Elemente të luftës civile vazhduan të jenë të pranishme në Shqipëri deri më 1925 kur, përfundimisht, Ahmet Zogu (1895-1961) e stabilizoi Shqipërinë. Stabilizimi i...

Muhaxhirët, dosja britanike – Vështrim

0
(Bejtullah Destani, Muhaxhirët – Dosja britanike. Spastrimi etnik i Toplicës, Nishit, Kurshumlisë, Leskovcit, Vranjës 1878-1884, Artini, Prishtinë, 2019, f. 620) Shkruan: Nuridin AHMETI, Prishtinë “Muhaxhirët, ka...

Masakra e Tivarit, tragjedia më e madhe e regjimit komunist

0
Masakra e Tivarit e vitit 1945 cilësohet ndër ngjarjet më tragjike të popullit shqiptar, kur forcat ushtarake të ish-Jugosllavisë vranë gati 4000 të rinj...

Franca pranon torturimin dhe vrasjen e nacionalistit algjerian

0
Franca ka pranuar se nacionalisti i shquar algjerian u torturua dhe u vra nga ushtria e saj më shumë se 60 vjet më parë. Ali...

Rreth 2.500 gjuhë në botë përballen me rrezikun e zhdukjes

0
Aktualisht ekzistojnë rreth 7 mijë gjuhë në botë dhe afërsisht 2.500 prej tyre po përballen me rrezikun e zhdukjes, paralajmëroi një përfaqësues i Organizatës...

“Quo Vadis, Aida?”: Të mbijetuarit e Srebrenicës më në fund rrëfejnë historitë e ty

0
Filmi "Quo Vadis, Aida?" nga Bosnja dhe Hercegovina u përzgjodh në listën e ngushtë të Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave të Filmit për...