Çavuşoğlu: Bota është më e madhe se pesë anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit

Ministri i Punëve të Jashtme të Turqisë, Mevlüt Çavuşoğlu, tha se vendi i tij mbështet Lëvizjen e të Painkuadruarve dhe dëshiron që zëri i saj të bëhet më i fuqishëm, raporton Anadolu Agency (AA).

Në samitin që shënoi 60 vjetorin e themelimit të kësaj lëvizjeje në kryeqytetin e Serbisë, Beograd, Çavuşoğlu përshëndeti lëvizjen si “zëri i një bote të drejtë dhe gjithëpërfshirëse”.

Ai theksoi se parimet udhëheqëse të lëvizjes “mbeten të rëndësishme” pavarësisht ndryshimeve të rëndësishme në botë gjatë gjashtë dekadave të fundit.

“Bota e sotme nuk është ajo e vitit 1961. Lufta e Ftohtë ka mbaruar. Një botë bipolare është shndërruar në një botë shumëpolare. Sfidat janë bërë më komplekse”, tha ai, duke shtuar: “Megjithatë, parimet kryesore të Deklaratës së Beogradit mbeten të rëndësishme. Ne mbështesim zërin e Shteteve të Painkuadruara të vitit 2021 për t’u bërë më të fuqishëm”.

Çavuşoğlu theksoi se deklarata e parë e lëvizjes e nënshkruar në Beograd në vitin 1961 “bëri thirrje për veprim kryesisht në tre fusha: pabarazitë ekonomike, reformën e OKB-së dhe një qasje shumëpalëshe dhe gjithëpërfshirëse për çështjet globale”.

“A nuk është dramatike që ne ende i diskutojmë të gjitha këto çështje sot? Së pari, pabarazitë janë në rritje në të gjithë botën. Sipas raporteve të OKB -së, rritja e pabarazive ndikon negativisht në më shumë se 70 për qind të popullsisë botërore”, tha ai.

Lëvizja theksoi hendekun e zhvillimit dhe teknologjisë midis vendeve të zhvilluara ekonomikisht dhe më pak të zhvilluara në vitin 1961, tha ai, duke shtuar se “ndarja është më e thellë tani pasi ndryshimet teknologjike janë shumë më të shpejta”.

“Së dyti, për reformën e OKB-së, Konferenca e Beogradit bëri thirrje për zgjerimin e Këshillit të Sigurimit të OKB-së. Duke thënë ‘bota është më e madhe se pesë’, ne gjithashtu bëjmë thirrje për një sistem më përfshirës dhe përfaqësues të OKB-së”, shtoi Çavuşoğlu.

“Së fundmi, për multilateralizmin efektiv. Nga zhvillimi i qëndrueshëm dhe qasja universalr e vaksinës kundër COVID-19 e deri te kauza palestineze dhe lufta kundër terrorizmit, lëvizja mund të bëjë një ndryshim”, shtoi ai.

Çavuşoğlu theksoi nevojën për “multilateralizmin efektiv që funksionon për të gjithë” që të jetë “qëllim i përbashkët” për lëvizjen dhe 120 anëtarët e saj. /aa