Efektet anësore të paracetamolit

Ndërsa disa ilaçe kundër dhimbjeve shqyrtohen shumë, gjë që qëndron në themel të efekteve të tyre anësore serioze, paracetamoli zakonisht përfaqëson një nga opsionet më të sigurta.

Por, si me çdo ilaç, pilulat për qetësimin e dhimbjeve mund të shkaktojnë ende probleme. Një efekt anësor “serioz” mund të shfaqet kur hani.

NHS thotë se paracetamoli “rrallë” shkakton efekte anësore nëse i përmbaheni dozës së duhur.

Megjithatë, edhe ky ilaç kundër dhimbjeve mund të shkaktojë disa probleme në raste të caktuara. Drugs.com raporton se një efekt anësor “serioz” që mund të shfaqet gjatë trajtimit me paracetamol është humbja e oreksit.

Ata shpjegojnë se nëse e përjetoni këtë shenjë gjatë qetësimit të dhimbjes, duhet të “ndaloni përdorimin” e këtij ilaçi dhe “të telefononi menjëherë mjekun tuaj”. Megjithëse humbja e oreksit mund të shkaktohet nga shkaqe të ndryshme, ka shenja të tjera paralajmëruese që mund të tregojnë për efekte anësore të shkaktuara nga paracetamoli.

Drugs.com shpjegon se neveria ndaj ushqimit mund të shoqërohet me temperaturë të ulët, të përziera dhe dhimbje stomaku.

Portali shëndetësor ndan edhe efekte të tjera të padëshiruara “serioze” që i përkasin kësaj kategorie, duke përfshirë:

Urina e errët
Jashtëqitje me ngjyrë balte
Verdhëza.

Në rast se nuk jeni të njohur, verdhëza përshkruan zverdhjen e lëkurës ose të bardhës së syve. Helmimi i shkaktuar nga qetësuesi mund të shkaktojë dështim akut të mëlçisë, i cili mund t’ju lërë me lëkurë ose sy të verdhë.