Ja pse nuk duhet t’i tërhiqni asnjëherë fëmijet nga krahët!

Te luash me nje femije duke e terhequr apo ngritur ate nga krahet mund te duket si loje e thjeshte, por ne te vertete nje gje e tille mbart ne vete nje rrezik te madh.

Deri ne moshen parashkollore, femijet mes moshes 1 dhe 4 vjec kane ligamente te dobeta dhe eshtera te pazhvilluar mjaftueshem. Kur i kapim femijet nga krahet, ka shume rrezik qe te shkaktohet sindroma e “kyceve te terhequra”.

Demtimet shkaktohen kryesisht nese i rrotullojme nga krahet, i levizim pa kujdes kur jane ne shtrat ose ne gjume, gjate rrezimit, apo kur i terheqim nga duart. Ndonese raportet mjekesore flasin per deme afatshkurtera, demtimet mund te jene edhe te perhershme, ne rastin me esktrem paralize.

Pervec se duhet te kene kujdes prinderit qe te mos i kapin femijet nga krahet, ndonje aksident i ngjashem duhet te referohet menjehere per te pediatri, i cili mund te kerkoj edhe radiografi. /MESAZHI/