Koalicioni PDK-LDK para goditjes së madhe

Pritja e seancës së një shtatorit, kur deputetët do të duhej të votonin për ratifikimin e Demarkacionit me Malin e Zi është e frikshme për nënshkruesit e saj, kryeministrin Isa Mustafa dhe ishministrin e Jashtëm, tash president, Hashim Thaçi.

Jo vetëm opozitarët, por edhe disa deputetë shumë të fuqishëm brenda subjekteve politike të koalicionit qeverisës kanë filluar të tregohen të padëgjueshëm ndaj shefave të tyre, në presionin që po u bëhet për ta votuar Ligjin për ratifikimin e marrëveshjes për demarkim të kufirit me Malin e Zi, marrëveshje në dëm të territorit të Republikës së Kosovës.

Analistët politikë dhe përfaqësuesit e subjekteve politike opozitare theksojnë se tani kjo betejë brenda partive të koalicionit po bëhet, ngase është më se e sigurt që PDK-ja dhe LDK-ja në zgjedhjet e ardhshme, qofshin të rregullta apo jashtëzakonshme, do të mund ta paguajnë koston e marrëveshjeve të dëmshme, e kundër interesave të vendit, atë të Demarkacionit me Malin e Zi dhe për Asociacionin e Komunave me shumicë serbe, të cilat komuna de facto do të bëheshin e do të udhëhiqeshin nga Serbia, kundërshtare e pavarësisë.

Sipas opinioneve të shprehura lidhur me këtë situatë, dyshohet se është pikërisht frika nga ndëshkimi i madh që mund të marrin këto parti politike në koalicion nga votuesit e vendit ajo që po i shtyn qeveritarët të kërkojnë edhe konsensusin e opozitës për miratimin e këtyre dy marrëveshjeve kundër interesave të Republikës së Kosovës, në mënyrë që të shpërndahet përgjegjësia.

Analisti politik, Nexhmedin Spahiu thotë se ndëshkimin për zbatimin eventual të këtyre dy marrëveshjeve e sheh punë të kryer, nëse forcat kundërshtare brenda këtyre dy partive politike nuk arrijnë që të bëjnë kthesa për t’i dështuar të dyja këto marrëveshje.