Ky është raporti i Komisionit Evropian për vajin e palmës

Komisioni Evropian ka arritur në përfundimin se kultivimi i vajit të palmës po rezulton në shpyllëzim dhe përdorimi i tij në karburantet e transportit, duhet të hiqet gradualisht, por ambientalistët e kritikuan atë të hënën, pasi kërkuan lejimin e një numri përjashtimesh.

Komisioni publikoi kriteret e tij të propozuara për të përcaktuar se çfarë dëmtonin prerjet, pas një ligji të miratuar nga Bashkimi Europian vitin e kaluar për t’i dhënë fund përdorimit të lëndëve ushqyese në biokarburantet që dëmtojnë mjedisin.

Sipas ligjit të ri të BE-së, përdorimi i biokarburanteve më të dëmshme do të kufizohet deri nga viti 2019 deri në vitin 2023 dhe do të reduktohet në zero deri në vitin 2030.

Ligji ka shkaktuar një kundërshti në vendet që prodhojnë vaj palme. Indonezia ka kërcënuar ta sfidojë atë në Organizatën Botërore të Tregtisë, ndërsa Malajzia po kërkon të kufizojë importet e produkteve franceze mbi planet franceze për të hequr vajin e palmë nga biokarburantet në vitin 2020.

Propozimi i Komisionit, i projektuar për t’u bërë ligj pas katër javësh reagime, tha se 45 përqind e tokës shtesë që u përdor për prodhimin e vajit të palmës që nga viti 2008, më parë ishte e pyllëzuar, krahasuar me 8 përqind për sojë dhe 1 përqind për luledielli.