​Mbi 110.000 jetë do të shpëtonin nëse të rriturit ushtrojnë 10 minuta më shumë

Më shumë se 110.000 vdekje në SHBA mund të parandalohen çdo vit nëse të rriturit mbi 40 vjeç shtojnë 10 minuta aktivitet fizik të moderuar deri në energjik në rutinën e tyre të zakonshme, sipas një studimi të botuar këtë javë në Journal of the American Medical Association.

Një rritje prej 20 deri në 30 minuta mund të çojë në shpëtimin e jetëve edhe më shumë, sipas studimit, raporton CNN.

“Ne e dimë se stërvitja është e mirë për ne. Ky studim ofron dëshmi shtesë të përfitimeve në nivel popullsie: nëse të gjithë të rriturit mbi 40-vjeç do të ushtronin vetëm pak më shumë çdo ditë, një numër i madh vdekjesh mund të parandaloheshin çdo vit”, tha Pedro Saint-Maurice, autori kryesor dhe epidemiologu i studimit pranë Institutit Kombëtar të Kancerit.

Studimi përdori të dhëna përshpejtuese nga Anketa Kombëtare e Shëndetit dhe Ushqimit të pjesëmarrësve të moshës mbi 6-vjeç midis 2003 dhe 2006. Studiuesit më pas shikuan nivelet e aktivitetit të gati 5.000 pjesëmarrësve të moshës 40 deri në 85-vjeç dhe gjurmuan shkallët e vdekshmërisë deri në fund të vitit 2015.

Metoda e përdorur për të kryer studimin ishte rigoroze, tha Peter Katzmarzyk, profesor i obezitetit pediatrik dhe ndihmës drejtor ekzekutiv i shkencës së popullsisë dhe shëndetit publik në Qendrën e Universitetit Shtetëror të Penningtonit për Kërkime Biomjekësore në Luiziana.

“Megjithëse numri i vdekjeve të parandaluara është një vlerësim, është “qasja e duhur pasi do të ishte pothuajse e pamundur të kryhet një studim i vërtetë mbi njerëzit për të manipuluar nivelet e aktivitetit njerëzor dhe për të parë rezultatet afatgjata si vdekja,” tha Katzmarzyk, i cili nuk ishte përfshirë në studim.

“Ne kemi raportuar më parë se edhe pak stërvitje mund të çojë në përfitime shëndetësore”, tha Saint-Maurice, duke shtuar se “ky studim nuk fokusohet në përfitimet për individët, por në nivelin e popullsisë”.

Ai gjithashtu vuri në dukje se shteti mund të bëhet më i shëndetshëm duke i inkurajuar njerëzit të kryejnë 10 minuta aktivitet shtesë çdo ditë ose më shumë.