Ministria e Jashtme turke publikon hartën e zonës së aktiviteteve të anijes Oruç Reis

Ministria e Punëve të Jashtme e Turqisë ka publikuar hartën e zonës në të cilën anija kërkimore sizmike Oruç Reis po kryen aktivitete në Mesdheun Lindor brenda kufijve të raportuar në Kombet e Bashkuar (OKB), transmeton Anadolu Agency (AA)

Çağatay Erciyes, drejtori i përgjithshëm i Ministrisë së Punëve të Jashtme për Çështje Bilaterale Politike dhe të Detarisë-Aviacionit-Kufijve, në llogarinë e tij në Twitter publikoi hartën e zonës ku Oruç Reis po kryen aktivitete.

Erciyes ka theksuar se është Greqia ajo që po krijon tensione në rajon me kërkesa maksimale, duke i përmbledhur tezat ligjore të Turqisë.

Erciyes shkroi se anija turke filloi aktivitetet kërkimore sizmike brenda zonave të juridiksionit detar të saj siç është njoftuar edhe OKB-ja, ndërsa shtoi se Greqia krijoi zhurmë të madhe duke pretenduar se zonat ku Oruç Reis po kryen aktivitete i përkasin asaj.

“Për shkak të ishullit Kastellorizo (Meis) me sipërfaqe 10 kilometra katrorë, i cili gjendet 580 kilometra larg nga Greqia kontinentale, Greqia po kërkon 40 mijë kilometra katrorë të zonave të juridiksionit detar, me çka po përpiqet të ndalojë anijen Oruç Reis dhe ta mbyllë Mesdheun Lindor për Turqinë”, tha Erciyes.

Ai theksoi se ky pretendim i Turqisë nuk përputhet më të drejtën ndërkombëtare.

“Ky pretendim maksimalist nuk përputhet me të drejtën ndërkombëtare. Është kundër parimit të drejtësisë. Megjithatë, Greqia kërkon nga Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara ta mbështesin këtë pretendim dhe të ushtrojnë presion mbi Turqinë për të ndaluar aktivitetet e ligjshme për hidrokarbure. Kjo nuk është e pranueshme dhe nuk është e drejtë. Në vend të kësaj, këto vende duhet të kërkojnë që Greqia t’u japë fund këtyre pretendimeve të padrejta dhe absurde. Nuk është Turqia ajo që krijon tensione në rajon, por Greqia për shkak të këtyre pretendimeve maksimaliste”, deklaroi Erciyes.