MPJ e Palestinës: SHBA-të zgjodhën të jenë vetëm, në anën e gabuar të historisë

Ministria e Punëve të Jashtme të Palestinës ka reaguar ndaj marrjes së vendimit të presidentit të SHBA-ve Donald Trump për të njohur Jerusalemin si kryeqytet të Izraelit, transmeton Anadolu Agency (AA).

Në një njoftim të MPJ-së palestineze thuhet se “Shteti i Palestinës shpreh refuzimin e tij të ashpër dhe të qartë ndaj shpalljes së bërë nga presidenti i SHBA-ve, Donald Trump. Vendimi i administratës amerikane për të njohur Jerusalemin si kryeqytet të Izraelit është një akt armiqësie kundër popullit palestinez, të drejtave të tyre të patjetërsueshme kombëtare”.

Më tej thuhet se deklarata e sotme është sulm ndaj të drejtës ndërkombëtare.

“Shteti i Palestinës e sheh këtë deklaratë të politikave si një sulm ndaj shpirtit dhe kartës së të drejtës ndërkombëtare, duke përfshirë Kartën e Kombeve të Bashkuara, e cila nuk pranon përvetësimin e territorit me forcë dhe as pasojat që rezultojnë nga veprime të tilla të paligjshme. Është gjithashtu një sulm ndaj shpirtit dhe qëndrimit të Jerusalemit, si një qytet në zemër dhe qendër shpirtërore të miliarda njerëzve në mbarë botën”, qëndron në deklaratë.

Më pas thuhet se ky njoftim nuk ka asnjë ndikim në qëndrimin ligjor të Jerusalemit si një qytet palestinez i pushtuar dhe një pjesë integrale e territorit të okupuar palestinez. Megjithatë, implikimet politike të këtij vendimi do të shtrihen përtej Palestinës dhe rajonit.

Në njoftim theksohet se me vendimin e presidentit Trump shpërblehet kolonizimi dhe kërcënohet sistemi ndërkombëtar.

“Shpallja e presidentit Trump shpërblen kolonizimin, shkeljet e rënda të të drejtës ndërkombëtare dhe mospërfillje të gabuar për të drejtat e njeriut. Ky vendim i politikës amerikane dërgon një mesazh të rrezikshëm që kërcënon sistemin ndërkombëtar dhe padyshim do të inkurajojë aktorë të tjerë që nuk respektojnë të drejtën ndërkombëtare për të vazhduar duke bërë kështu, sepse në vend të llogaridhënies, ata do të shpërblehen”, thuhet në njoftim për të shtuar se “ky vendim kërcënon sistemin ndërkombëtar siç e njohim dhe si i tillë, kërcënon të destabilizojë botën”.

Më pas potencohet se administrata amerikane ka nxjerr veten jashtë kërkimit të paqes në rajon.

“Administrata amerikane ka skualifikuar veten nga roli i ndërmjetësit në kërkim të paqes në rajon. Palestina shpreh keqardhje që me këtë pozitë, Administrata e Trumpit ka miratuar një qëndrim që në mënyrë të qartë përpiqet të parakalojë negociatat, të cilat duhet të kishin filluar. Në vend të kësaj, ky hap ka shtyrë përpjekjet për të rifilluar bisedimet e paqes me qëllim të arritjes së një zgjidhjeje të drejtë dhe përfundimtare për konfliktin”.

Shteti i Palestinës, bëhet e ditur më tej në njoftim, përsërit se nuk ka paqe pa krijimin e një shteti palestinez dhe një shtet palestinez nuk mund dhe nuk do të vendoset me Jerusalemin Lindor si kryeqytetin e saj.

Me këtë njoftim, presidenti Donald Trump shkeli letrën amerikane të garancive të vitit 1993 dhe rezolutat e shumta të Këshillit të Sigurimit që nuk njohin okupimin e paligjshëm të Izraelit dhe aneksimin e Jerusalemit Lindor.

Më e rrezikshme, miratimi i paligjshëm i administratës së Trumpit që nga kolonizimi izraelit kërcënon të ndezë zjarrin dhe tensionet fetare dhe një konflikt të rremë por ende ndezës fetar. Kjo është veçanërisht e rrezikshme dhe shkon kundër pozitës palestineze, e cila insiston se ky konflikt është mbi të drejtat kombëtare dhe jo fenë.

Shteti i Palestinës vlerëson mbështetjen dërmuese që ka marrë nga shtetet në mbarë botën, të cilët kanë kundërshtuar haptazi dhe pa mëdyshje këtë pozicion amerikan.

“Ne u bëjmë thirrje këtyre shteteve që të ngrihen në këtë rast dhe të marrin hapa praktikë për të mbrojtur zgjidhjen me dy shtete dhe të drejtat e patjetërsueshme të popullit palestinez. Është koha që vendet që e kundërshtojnë këtë zhvillim të rrezikshëm të qëndrojnë në anën e djathtë të historisë, të njohin shtetin e Palestinës, në përputhje me të drejtën ndërkombëtare dhe të refuzojnë përpjekjet për të zhytur botën në çrregullime dhe kaos. Sot është një ditë e trishtuar për sistemin ndërkombëtar, ligjin ndërkombëtar dhe popullin palestinez. Administrata amerikane ka marrë një vendim për të qëndruar vetëm, në anën e gabuar të historisë dhe shpërblimin e kolonizuesit”, thuhet në deklaratë.

Në fund thuhet se “Shteti i Palestinës riafirmon të drejtën e saj sovrane për të mbrojtur popullin e saj dhe të drejtat kombëtare nëpërmjet të gjitha mjeteve ligjore dhe politike në dispozicion. Palestina nuk mund dhe nuk do të dorëzohet ndaj realiteteve të diktuara nga forca e zjarrtë dhe luftimi”