Pirja e çajit të gjelbër mund të ndihmojë në parandalimin e humbjes së muskujve ndërsa plakeni

Po kërkoni mënyra për të parandaluar humbjen e muskujve që nuk përfshijnë lodhjen? Çaji i gjelbër mund të jetë zgjidhja.

Kjo është thënë nga studiuesit në Universitetin West Virginia, të cilët supozuan se ekstrakti i çajit të gjelbër do të përmirësonte rikuperimin e muskujve në minj. (Pse minjtë? Ata janë shumë të ngjashëm me njerëzit gjenetikisht!)

Drejtuesit e studimit gjithashtu shpresuan të vërtetonin se çaji i gjelbër mund të përdoret si një trajtim në shtëpi për të rriturit e moshuar që vuajnë nga humbja dhe forca e muskujve në lidhje me moshën.

Gjatë studimit, hetuesit ndanë 60 minj laboratorë në tre grupe: një grup kontrolli, një që nuk mund të përdorte këmbët e pasme dhe një grup që gjithashtu nuk mund të përdorte këmbët e pasme por mori 14 ditë shërim. Duke eleminuar disa nga lëvizjet e kafshëve, hetuesit mund të studionin se si çaji i gjelbër ndikoi në rikuperimin e muskujve të ulur, duke imituar kështu stilin e jetës së ulur të burrave dhe grave të moshuara.

Kafshët në secilin grup u ushqyen më pas ose 1 ml ujë ose 1 ml ekstrakt çaji i gjelbër në ditë. Pas analizimit të indeve të muskujve, studiuesit konstatuan se çaji i gjelbër nuk përmirësonte domosdoshmërisht rikuperimin e funksionit të muskujve ose masës. Megjithatë, kafshët që morën ekstrakt humbën 14 për qind më pak muskuj në përgjithësi sesa ato që nuk e morën atë.

Efektet pozitive të çajit të gjelbër në humbjen e muskujve janë raportuar nga studiuesit e tjerë, gjithashtu! Një studim i kryer në vitin 2013 zbuloi se disa lëndë ushqyese në çajin e gjelbër zvogëlojnë inflamacionin e muskujve dhe përshpejtojnë kohën e rikuperimit pas ushtrimeve. Një studim tjetër nga 2011 tregoi se të njëjtat lëndë ushqyese mund të ndihmojnë muskujt ulur të mbajnë forcën.

Pra, cilat lëndë ushqyese të fuqishme në çajin e gjelbër janë përgjegjëse për parandalimin e humbjes së muskujve? Sipas të tre studimeve të përmendura më lart, janë polifenole. Këto përbërje organike që ndodhin natyrshëm ofrojnë përfitime të shumta shëndetësore, duke përfshirë zvogëlimin e inflamacionit dhe parandalimin e stresit oksidativ në qeliza. Polifenolët gjithashtu mund të ulin rrezikun e zhvillimit të kancerit të caktuar dhe sëmundjeve kardiovaskulare. /Telegrafi/