Publikohen detajet e para të Renault 5 Electric përpara debutimit të saj në vitin 2024

Ishte janari i vitit 2021 kur Renault sinjalizoi kthimin e modelit ikonë të saj “5” me një koncept të ngjashëm me një pamje paraprake të një “supermini” tërësisht elektrike. Përpara debutimit të modelit të prodhimit vitin e ardhshëm, marka franceze më në fund është gati të ndajë disa specifikime teknike paraprake.

Vetura do të përdorë platformën CMF-B EV dhe do të marrë hua deri në 70 për qind të pjesëve nga “hatch-i” Clio i bazuar në CMF-B dhe “crossover-i” nënkompakt Captur. Përdorimi i pajisjeve ekzistuese do të ndihmojë Renault të ulë kostot e prodhimit me 30 për qind në krahasim me Zoe, i cili nuk do të jetojë për të parë një gjeneratë tjetër.

Një ndryshim i madh midis dy veturave të vogla elektrike do të përfaqësohet nga numri i moduleve të baterisë pasi modeli i ardhshëm do të ketë vetëm katër module të mëdha të rregulluar në një shtresë të vetme ndërsa Zoe përdor 12 module më të vogla.

Kjo do t’i lejojë inxhinierët të heqin 15 kilogramë (33 paund) nga pesha totale e veturës. Ata po premtojnë gjithashtu më shumë densitet energjie sesa paketa e baterive të Zoe-së dhe ngurtësinë e rritur të pjesës së poshtme të trupit duke e integruar më mirë baterinë në platformën rreth saj. Dyshemeja më e fortë do të reduktojë nivelet e zhurmës, dridhjeve dhe ashpërsisë (NVH).

Nga Motor1 shkruajnë se ata janë të lumtur të raportojnë se Renault synon t’i japë “5-it” të ri një amortizator të pasmë me shumë lidhje, gjë që është një gjë e rrallë në segmentin B. Vlen që të përmendet se Alpine ka konfirmuar se do të lansojë versionin e vet të R5 të rilindur, dhe mund të jeni të sigurt se do të përfitojë plotësisht nga amortizatori i pavarur i pasmë për ta bërë pajisjen elektrike të nxehtë për të vozitur në një rrugë të përdredhur.

Bateria do të montohet nën dysheme për të ulur qendrën e gravitetit, kështu duke e bërë veturën më të shkathët. Kompania me logon në formën e diamantit nuk po thotë asgjë për fuqinë për momentin, duke përmendur vetëm se R5 do të përdorë një motor elektrik me teknologji që rrjedh nga Megane E-Tech Electric. Do të ketë një arkitekturë të re të brendshme që jo vetëm do të zvogëlojë madhësinë e motorit, por edhe peshën e tij.

Ndërkohë, fotografitë “spiune” kanë shfaqur një R5 të maskuar si një veturë prove duke përdorur trupin e Clio. Renault po teston nëntë automjete në Evropën veriore, por edhe në rajonin e Parisit dhe Normandisë.

E mbyllur në 272 hektarë pyll, zona e Renault në Aubevoye shtrihet në 613 hektarë dhe përmban 35 shtigje që mbulojnë 60 kilometra (37 milje), 42 linja testimi, dy tunele me erë dhe jo më pak se 18 dhoma korrozioni.