Rritet çmimi i rrymës, djathit, qumështit, mishit…

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka thënë se çmimi i rrymës është ngritur. Kjo për shkakun e aplikimit të tarifave dimërore.

“Ngritje e çmimeve vërehet te nëngrupet e COICOP-it: perimet (2.9%); rryma, gazi dhe lëndët e tjera djegëse (21.0%) – (ngritje e çmimit të rrymës elektrike në një mesatare prej 39.7% për shkak të aplikimit të tarifave dimërore të energjisë elektrike nga 1 tetor 2016 – 31 mars 2017)”, thuhet në raportin e ASK-së.

Në këtë drejtim, sipas ASK-së, shkalla e inflacionit e matur në muajin tetor 2016 me muajin tetor 2015 ishte 0.9%.

Ngritje e çmimeve vërehet edhe te produktet e qumështit, djathit, vezëve, mishit.

“Ngritje e çmimeve vërehet te nëngrupet: mish (1.2%); qumësht, djathë dhe vezë (1.3%); sheqer dhe ëmbëlsira (8.4%); duhan (5.1%); veshje (2.5%)”, thuhet në raportin e ASK-së “Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit”.

Por nuk është parë të ketë ngritje të çmimit të produkteve nga drithërat.

“Ngritja u neutralizua, kryesisht nga rënia e çmimeve në këtë periudhë te nëngrupet e COICOP-it: bukë dhe drithëra (-1.4%); dhe pemë (-5.7%), me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej (-0.2%) në IHÇK”, thuhet më tej në komunikatë.