Ulet numri i refugjatëve ukrainas të luftës që mbërrijnë në Gjermani

A volunteer in a red vest helps refugees from the Ukraine after they arrived at the main train station in Berlin, Germany, Wednesday, March 16, 2022. The Ukraine war has turned the basement of Berlin’s glass-and-steel main train station into a sprawling refugee town where a small army of volunteers in yellow and orange vests offer everything from shampoo to cell phone chargers to exhausted refugees. Sign in the background reads: Berlin Main Station. (AP Photo/Markus Schreiber)

Numri i refugjatëve që ikin nga lufta në Ukrainë dhe mbërrijnë në Gjermani është ulur që nga fillimi i vitit, sipas të dhënave të fundit.

Qeveria gjermane theksoi se rreth 19 300 ardhje u regjistruan në prill, ndërkohë rreth 15 600 të tjerë mbërritën në muajin maj, duke u larguar edhe nga pushtimi rus.

Në përgjithësi, rreth 81 600 ukrainas kanë mbërritur që nga fillimi i vitit.

Megjithatë, numrat nuk tregojnë qartë se sa njerëz nga Ukraina janë larguar nga Gjermania që nga fillimi i vitit drejt një vendi tjetër të BE-së ose për t’u kthyer në vendin e tyre pavarësisht luftës së vazhdueshme.

”Ndërsa numri i refugjatëve të luftës që vijnë nga Ukraina është në rënie të vazhdueshme, përqindja e azilkërkuesve nga vendet e tjera midis atyre që kërkojnë mbrojtje po rritet”, theksoi deputeti gjerman Mathias Middelberg.

Ai tha se komunat janë gjithnjë e më shumë të shqetësuara për aftësinë e tyre për të trajtuar numrat. Ai shtoi se tani është edhe më e rëndësishme “që qeveria federale të mos relaksojë më tej kompromisin e azilit që po formulohet tani midis shteteve të BE”.

Ministrja e Brendshme gjermane Nancy Faeser pret që ”numri i azilkërkuesve të ardhur në Gjermani përfundimisht të ulet”.