VIP-at dhe estrada kineze në mbështetje të nacionalizmit kinez

Wang Yibo, aktor dhe kengetar i famshem kinez

Për shkak të kufizimeve të forta të Kinës për lirinë e shprehjës, shumica e yjeve të vendit kanë qenë apolitikë. Por ndërsa Kina përqafon një valë të re të nacionalizmit në rritje- të promovuar nga Partia Komuniste në pushtet dhe e përforcuar nga media shtetërore – duket se qëndrimi i heshtur nuk është më një mundësi e lejuar.

Gjatë dy ditëve të fundit, aktorët, këngëtarët dhe modelet kineze kanë folur masivisht për të mbrojtur politikën e Pekinit në Xinjiang, pasi një reagim i nxitur nga nacionalistët shpërtheu kundër disa markave ndërkombëtare të veshjeve pas shqetësimeve mbi akuzat për punë të detyruar dhe refuzimin e përdorimit të pambukut prodhuar në rajonin perëndimor.

Sidoqoftë, në një lëvizje këtë javë, më shumë se 30 të famshëm kinezë kanë përfunduar partneritetin e tyre promovues ose thanë se do të ndërpresin lidhjet me markat që akuzuan për “njollosjen” e pambukut të prodhuar në Xinjiang, duke përfshirë H&M, Nike, Adidas, Puma dhe Calvin Klein.
Shkalla e eksodit të të famshmëve është e pashembullt – aq sa në mediat sociale kineze, 25 Marsi është quajtur “dita e përfundimit të kontratës” midis qarqeve argëtuese të Kinës.

Grupet e të drejtave të njeriut kanë akuzuar Pekinin për arrestimin e ujgurëve dhe grupeve të tjera të pakicave muslimane në kampe internimi nëpër Xinjiang dhe përdorimin e tyre për punë të detyruar.

Sanksionet e fundit nga Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera perëndimore mbi Xinjiang kanë shkaktuar një kthim të ri të qeverisë kineze, e cila i quan kampet “qendra të edukimit profesional” të krijuara për të luftuar terrorizmin dhe ekstremizmin fetar. Kina ka mohuar vazhdimisht dhe me forcë akuzat për punë të detyruar në kampe. /Mesazhi.com