10 vendet më misterioze në Tokë

  1. Nazca Lines, Peru – Linjat Nazca janë një seri vizatimesh të mëdha tokësore pranë Limës. Ka me qindra vizatime me madhësi të ndryshme dhe nivele të ndryshme kompleksiteti. Vizatimet më të mëdha janë mbi 200 m! Këto linja mund të shihen më mirë nga një aeroplan. Qëllimi i linjave Nazca është i paqartë, megjithëse ka shumë hipoteza, njëra prej të cilave është që njerëzit e Nazçasë i krijuan ato për t’u parë nga perënditë e tyre.

  1. Stonehenge, Angli – Ky monument gjikant prehistorik u ndërtua diku mes 3000 – 2000 vite para Krishtit. Stonehenge në të vërtetë janë mbetjet e një unaze gurësh në këmbë. Arsyeja apo qëllimi i kësaj unazë gurësh mbetet e paqartë. Një sugjerim thotë se Stonehenge mund të ishte një vend varrimi.

  1. Puma Punku, Bolivia – Puma Punku është pjesë e një tempulli të madh në Tiwanaku – një vend arkeologjik në Bolivinë perëndimore, që në traditën Inka besohet të ishte vendi ku bota u krijua. Vendi përmban blloqe të mëdha ndërtimi, më i madhi është 7.81 metra i gjatë dhe peshon rreth 131 tonë metrikë. Është e paqartë se si këto blloqe të mëdha u transportuan dhe u ngritën mbi njëri-tjetrin.

  1. Moai, Ishulli i Pashkëve – Figura njerëzore monolite të gdhendura nga njerëzit e Rapa Nui nga shkëmbi mes viteve 1250 dhe 1500. Pothuajse të gjithë Moai kanë koka tepër të mëdha. Moai i lartë peshon 75 ton, por njerëzit e Rapa Nui ishin në gjendje të lëviznin këto statuja rreth ishullit. Është ende e paqartë se si, por këto statuja tani janë ndër statujat më të famshme në botë.

  1. Gobekli Tepe, Turqi – Ky vend mbledh arkeologë nga e gjithë bota. Vendi daton nga vitet 8,000 – 10,000 pes, kur njerëzit ishin ende vetëm mbledhës gjahtarësh. Kjo ndryshon perceptimin tonë mbi origjinën e parë të fesë, pasi kjo faqe është tani vendi më i vjetër fetar i zbuluar ende. Është gjithashtu e paqartë se si këta njerëz ishin në gjendje të ndërtojnë dhe të lëvizin shtylla që peshojnë deri në 20 ton, rreth 7,000 vjet para ndërtimit të piramidave!

  1. Plain i Jars, Laos – Plain i Jars është një peizazh arkeologjik në provincën Xieng Khouang në Laos. Mijëra kavanoza misteriozë prej guri, disa që arrijnë 3 metra lartësi, janë të shpërndarë në grupe në këtë zonë të madhe. Disa besonin se kavanozat përdoreshin për të mbajtur alkoolin, të tjerë besonin se ishin të vendosur për të mbledhur ujërat e shiut dhe një besim tjetër ishte se ata ishin përdorur si vende varrimi. Legjenda vendase pohon se gjigantët i përdorën kavanozat për të ruajtur alkoolin.

  1. Teotihuacan, Meksikë – Teotihuacan është një vend arkeologjik pranë qytetit të Meksikës. Qyteti është i mbushur me piramida dhe është rreth 20 kilometra katrorë. Ishte një qendër e madhe urbane me shtëpi banimi ndoshta me 100,000 njerëz. Qyteti u shkatërrua rreth 1,400 vjet më parë dhe më vonë u mor nga Azteket, emri modern u dha nga populli Aztek dhe kuptimi është “vendi ku u krijuan zotat”. Është e paqartë se kush ishin ndërtuesit origjinalë. Teotihuacan është shtëpia e Piramidës së Diellit – një nga piramidat më të mahnitshme në botë.

  1. Monumenti i Yonagunit, Japoni – Zbulohet vetëm në vitin 1987, ky formim i shkëmbinjve nënujor ndodhet në brigjet e Yonagunit, Japoni dhe është më i njohur në Japoni si “Rrënojat nëndetëse të Yonagunit”. Ekziston një diskutim i vazhdueshëm nëse kjo faqe është e natyrshme ose e krijuar nga njeriu, pasi shumë prej elementeve janë të vështira për t’u shpjeguar. Elemente të tilla janë platforma me formë ylli, një mur i drejtë 10 metra, një shtyllë guri prej 7 metrash dhe shumë më tepër. Eshtë e panevojshme të thuhet, nuk dihet se kush dhe kur i ndërtoi strukturat.

  1. Piramida e Boshnjakëve në Bosnjë dhe Hercegovinë – Në 2005 një njoftim tronditës erdhi në botë – njeriu më i madh dhe më i vjetër që bëri piramidën në botë u gjet pranë qytetit boshnjak Visoko dhe është 25,000 vjeç! Gërmimet në vendin pseudo-arkeologjik filluan në vitin 2006, së bashku me pretendimet se u gjetën tunele dhe blloqe guri. Megjithatë, ekipet e gjeologëve, arkeologëve dhe shumë shkencëtarëve të tjerë konkluduan se kodrat janë formacione absolutisht të natyrshme dhe të krijuara nga njeriu. Disa ende besojnë se kodrat janë një piramidë artificiale dhe gërmimet dhe kërkimi i provave vazhdon ende.

  1. Baalbek, Liban – Baalbek në Liban është vendndodhja e tempullit më të madh romak të ndërtuar ndonjëherë. Më vonë ai u shkatërrua nga perandori bizantin, por në mesin e rrënojave të tij mund të gjeni gurin e gruas shtatëzënë (i njohur edhe si guri i jugut) – një nga monolitet më të mëdha të gërmuara ndonjëherë. Blloku i madh granit peshon 1.000 ton! Një gur i dytë i ngjashëm është afër asaj, i cili peshon edhe më shumë – 1.224 ton. Është e panjohur se si këto blloqe janë transportuar dhe pse një përpjekje e tillë u vendos në Baalbek nga romakët./tch