BBC: SHBA penalizon Kosovën pas trazirave të dhunshme

SHBA ka njoftuar masa kundër Kosovës për injorimin e këshillave të saj për të shmangur rritjen e tensioneve në zonat veriore me shumicë serbe.

Sipas një artikulli të publikuar në BBC, ShBA e ka kritikuar vendimin e Kosovës për të vendosur kryebashkiakë shqiptarë etnikë në veri të Kosovës “me mjete të dhunshme”.

Kosova është përjashtuar nga pjesëmarrja në një stërvitje të vazhdueshme ushtarake të udhëhequr nga Amerika në Evropë.

Policia dhe trupat e NATO-s u përleshën të hënën me protestuesit serbë në Zveçan, në veri të Kosovës.

Protestuesit ishin përpjekur të pushtonin një ndërtesë qeveritare mes trazirave për vendosjen e kryebashkiakëve shqiptarë etnikë në zonat ku serbët përbëjnë shumicën e popullsisë.

NATO do të dërgojë 700 trupa shtesë në Kosovë pasi tha se 30 nga paqeruajtësit e saj dhe 52 protestues u lënduan në përleshjet në Zveçan.

Kriza daton që nga prilli, kur serbët etnikë bojkotuan zgjedhjet lokale në veri të Kosovës – duke i lejuar shqiptarët etnikë të marrin kontrollin e këshillave lokale me një pjesëmarrje prej më pak se 4%.

Ashtu si SHBA-të, Bashkimi Evropian ka akuzuar autoritetet kosovare për destabilizimin e situatës në veri të Kosovës dhe ka paralajmëruar kundër çdo veprimi që mund të ndezë tensionet etnike atje.

Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia në shkurt të vitit 2008, pas viteve të marrëdhënieve të tensionuara mes banorëve të saj serbë dhe kryesisht shqiptarë.

Ajo është njohur nga SHBA dhe vendet kryesore të BE-së. Por Serbia, e mbështetur nga aleati i saj i fuqishëm Rusia, refuzon ta bëjë këtë – ashtu si shumica e serbëve etnikë brenda Kosovës.

Ndërsa shqiptarët etnikë përbëjnë më shumë se 90% të popullsisë në Kosovë në tërësi, serbët përbëjnë shumicën e popullsisë në rajonin verior.