BE dënon ‘kanosjen’ e mediave në Kinë pas largimit të BBC

John Sudworth

Bashkimi Evropian të Premten (2 Prill) dënoi “kanosjen” e gazetarëve të huaj në Kinë pasi një korrespondent i BBC u largua nga vendi pas kërcënimeve ligjore dhe presionit nga autoritetet.

John Sudworth tha se ai ishte larguar nga Kina për në Tajvan – së bashku me gruan e tij gazetare Irlandeze – pas një “sulmi të plotë propagandistik” nga autoritetet për shkak të raportimit të tij mbi abuzimet e të drejtave në Xinjiang si dhe pandemisë së koronavirusit.

Ky është rasti i fundit i korrespodentëve të huaj që janë dëbuar nga Kina si rezultat i kërcenimeve të vazhdueshme dhe pengesave në punën e tyre, duke ngritur numrin e gazetarëve të dëbuar në 18 që nga viti i kaluar thanë nga BE.

BE ka shprehur vazhdimisht shqetësimet e saj ndaj autoriteteve kineze për kufizimet e padrejta të punës të vendosura ndaj gazetarëve të huaj dhe raportimet e vazhdueshme për kërcenime ndaj tyre.

“Korrespondentët e huaj luajnë një rol të rëndësishëm në dhënien e informacionit përtej kufijve dhe duke kontribuar në forcimin e mirëkuptimit të ndërsjellë midis BE dhe Kinës.”

Grupet e lirisë së mediave thonë se hapësira për reporterët për të vepruar në Kinë kontrollohet gjithnjë e më fort, me gazetarë të ndjekur në rrugë, duke pësuar kanosje në internet dhe duke ua refuzuar vizat.
Media shtetërore kineze dhe zyrtarët në mënyrë të përsëritur sulmuan Sudworth për raportimin e tij mbi praktikat e pretenduara të punës së detyruar të pakicave muslimane ujgurë në industrinë e pambukut në Xinjiang.

Një zëdhënëse e ministrisë së jashtme të Kinës akuzoi BBC për përhapjen e “një numri të madh të lajmeve të rreme me njëanshmëri të fortë ideologjike”.

Por ajo mohoi që qeveria të kishte qenë prapa masave për të paditur Sudworth dhe në vend të kësaj e këshilloi atë për tu larguar me nxitim dhe nuk e pastroi emrin e tij. /Mesazhi.com

 

Si u sulmua gazetari i BBC ne Kine