Britania e Madhe anulon fluturimin drejt Ruandës për azilkërkuesit

Priti Patel

Britania e Madhe anuloi një fluturim të planifikuar që do të deportonte azilkërkuesit në Ruandë pasi Gjykata Europiane e të Drejtave të Njeriut tha se plani përbënte “një rrezik real”.

Avokatët e azilkërkuesve nisën një sërë apelimesh të çdo rasti duke kërkuar të bllokonin dëbimin e të gjithëve në listën e qeverisë.

Sekretarja e Brendshme Priti Patel tha: “Ekipi ynë ligjor po shqyrton çdo vendim të marrë për këtë fluturim dhe përgatitja për fluturimin e radhës fillon tani”.

Sekretarja e Jashtme e Britanisë, Liz Truss, deklaroi më herët se avioni do të ngrihej pa marrë parasysh sa njerëz ishin në bord.

Vendimi për të anuluar fluturimin e së martës mbylli për tre ditë seanca gjyqësore, ndërsa avokatët e të drejtave të imigracionit kërkuan të ndalonin dëbimet.

Johnson njoftoi një marrëveshje me Ruandën në prill, në të cilën njerëzit që hyjnë ilegalisht në Britani do të deportohen në vendin e Afrikës Lindore.

Kundërshtarët kanë argumentuar se është e paligjshme dhe çnjerëzore të dërgosh njerëz mijëra kilometra në një vend ku ata nuk duan të jetojnë.

Aktivistët e kanë denoncuar politikën si një sulm ndaj të drejtave të refugjatëve që shumica e vendeve kanë njohur që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore.

Agjencia e OKB-së për refugjatët e dënoi planin nga shqetësimi se vendet e tjera do të ndjekin shembullin pasi lufta, represioni dhe fatkeqësitë natyrore detyrojnë një numër në rritje njerëzish të largohen nga shtëpitë e tyre. /euronews