Bullgari – Rritje e ndjeshme e fluksit migrator për 2022

Që nga fillimi i vitit, Ministria e Brendshme bullgare ka parandaluar më shumë se 34 000 kalime te paligjshme kufitare përmes kufirit jugor, deklaroi sekretari i ministrisë së Brendshme Petar Todorov para komisionit parlamentar për kontrollin e shërbimeve të sigurisë.

Për krahasim, Todorov dha një shembull me tremujorin e parë të vitit 2021, kur numri i tentativave të parandaluara për të kaluar kufirin bullgar nga jugu ishte rreth 7 500.

“Që nga fillimi i vitit 2022, kemi pasur një rritje të ndjeshme të presionit ndaj migrantëve, rreth pesëfish, deri më 20 prill, kur u mor vendimi për formimin e një grupi kombëtar koordinues me përfaqësues nga departamente të ndryshme, me përjashtim të ministrisë së Brendshme”, theksoi Todorov.

Todorov theksoi se ndërsa qendrat e imigracionit u mbushën deri në 120% në muajin prill, dhe forcat dhe burimet shtesë të përqendruara në kufi, tani janë të zëna nën 40% të kapacitetit.

Ministria e Brendshme publikoi statistika mujore mbi situatën e migracionit në vend, sipas të cilave 1 613 shtetas të vendeve të treta të paregjistruar u arrestuan në prill, 2,3% më shumë nga 1,577 në mars.

Në periudhën janar-prill 2022 janë ndaluar gjithsej 5276 shtetas të vendeve të treta. Krahasuar me numrin total të të arrestuarve në të njëjtën periudhë të vitit 2021 (1380), ka pasur një rritje 3.8 herë.

Shumica ishin shtetas të Afganistanit (77%) dhe Sirisë (17.3%).

Në qendrat e imigracionit të Drejtorisë së Migracionit në Ministrinë e Brendshme, në 30 prill, ndodheshin 1 232 persona, që do të thotë 90,1% e kapacitetit të plotë akomodues.

Numri më i madh ishin shtetas të Afganistanit, Sirisë dhe Marokut. /atsh