Çfarë na shkakton mungesa e kalçiumit në trup?

Nivelet e ulëta të kalciumit në trupin tonë mund të shkaktojnë lodhje ekstreme që përfshin mungesën e energjisë dhe një ndjenjë të përgjithshme plogështie.

Mund të çojë edhe në pagjumësi. Siç shpjegojnë mjekët, lodhja e lidhur me mungesën e kalciumit mund të përfshijë gjithashtu marramendje, marramendje dhe disa ndryshime të tjera në tru si mungesa e fokusit, harresa ose konfuzioni.

Për të shmangur këto pasoja të dëmshme për shëndetin tonë, nutricionistët tregojnë se cilat ushqime kanë një përqindje të lartë të kalciumit dhe cilat duhet t’i konsumojmë sa më shpesh.

Ushqimet që rekomandohen për të kompensuar mungesën e kalciumit janë:

fara chia

kos

qumështi dhe produktet e qumështit

sardelet

bishtajat

arra

amaranti

perime me gjethe jeshile.

Siç theksojnë dietologët, marrja e rekomanduar ditore e kalciumit është 1000 miligramë për të rriturit, ndërsa përjashtim bëjnë gratë mbi 50 vjeç dhe të gjithë mbi 70 vjeç që kanë nevojë për 1200 miligramë kalcium në ditë.