DASH: Kina po kryen gjenocid kundër Ujgurëve

Kina po kryen “gjenocid dhe krime kundër njerëzimit” kundër pakicës së saj kryesisht muslimane ujgure në rajonin perëndimor të Xinjiang, tha Departamenti i Shtetit i SHBA-së në raportin e tij vjetor mbi të drejtat e njeriut globalisht.

Lëshuar të martën, raporti zbuloi se “gjenocidi dhe krimet kundër njerëzimit ndodhën gjatë vitit kundër ujgurëve kryesisht muslimanë dhe grupeve të tjera të pakicave etnike dhe fetare në Xinjiang”.
Raporti tha se krimet e pretenduara përfshinin burgosjen arbitrare të më shumë se një milion civilëve, sterilizimin e detyruar, përdhunimin, torturimin, punën e detyruar dhe “kufizimet drakoniane” mbi lirinë e fesë, lirinë e shprehjes dhe lëvizjen.

Raporti, i kërkuar çdo vit nga Kongresi i Shteteve të Bashkuara, ofron vlerësimin e Departamentit të Shtetit mbi praktikat e të drejtave të njeriut në më shumë se 180 vende.

Në një konferencë shtypi në Uashington, Sekretari i Shtetit Antony Blinken tha se gjetjet për vitin 2020 demonstrojnë se në çdo rajon të botës, të drejtat e njeriut “vazhdojnë të lëvizin në drejtimin e gabuar”. /Mesazhi.com