Emulsifikuesit në ushqimet e përpunuara mund të rrisin rrezikun e diabetit

Emulsifikuesit – substanca që janë përbërës thelbësorë në ushqimet e përpunuara – duket se rrisin rrezikun e diabetit të tipit 2 te njerëzit, zbulon një studim i ri.

Në fakt, sa më shumë emulsifikues që njerëzit hanë si pjesë e ushqimit të tyre, aq më i lartë është rreziku i diabetit të tipit 2, raportuan studiuesit në revistën The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Këto rezultate, nëse konfirmohen nga studimet vijuese, duhet të shtojnë “debatin mbi rivlerësimin e rregulloreve rreth përdorimit të aditivëve në industrinë ushqimore, në mënyrë që të mbrohen më mirë konsumatorët”, tha autorja kryesore Mathilde Touvier, drejtoreshë kërkimore në Institutin Francez të Shëndetësisë dhe Kërkimeve Mjekësore.

Emulsifikuesit janë aditivë që ndihmojnë në lidhjen e dy substancave që zakonisht ndahen kur kombinohen, si vaji dhe uji, sipas Këshillit Evropian të Informacionit për Ushqimin.

Këta aditivë ushqimorë të përdorur zakonisht u shtohen ushqimeve të përpunuara dhe të paketuara për të përmirësuar pamjen, shijen dhe strukturën e tyre dhe për të zgjatur jetëgjatësinë e tyre, thanë studiuesit.

Ëmbëlsira, biskota, kos, akullore, çokollatë, bukë, margarinë dhe ushqime të gatshme për t’u ngrënë ose të gatshme për t’u ngrohur, të gjitha zakonisht përmbajnë emulsifikues, vunë në dukje studiuesit.

Siguria e emulsifikuesve është vlerësuar nga agjencitë e sigurisë ushqimore dhe shëndetësore, si me të gjithë aditivët ushqimorë, thanë studiuesit.