Gënjeshtrat më të mëdha rreth shëndetit

Mbi shëndetin thuhen shumë gjëra edhe të pakuptimta. Nuk është e vërtetë se supostet janë më efektive se sa tabletat, se  spinaqi  është  i pasur me me hekur dhe na jep  shumë forcë , se  ata që kanë pasur një sulm në zemër, duhet ti thonë lamtumirë jetes seksuale. Këto janë vetëm disa shembuj të një serie të gjatë të gënjeshtrave, të vërtetave dhe gjysmë të vërtetave të shëndetit ende të përhapura.

Kërcitja e gishtërinjve  ju bën me artrit.

Zhurma ne kërcitje krijohet nga shpërthimi i flluskave të ajrit që formohen në lëngun sinovial, i cili  shërben për të  ushqyer indet dhe për të lubrifikuar nyjet artikulare.

Studime të shumta janë përpjekur të kuptojnë nëse zakonet e kercitjes së duarve për ta dëgjuar këtë zhurmë janë të dëmshme, por asnjë lidhje me artritin  nuk është gjetur. Kërcitja  e gishtërinjve nuk bën as mirë dhe as  keq. Pa dyshim, stimuluesit  kompulsive mund të përballen me një lëvizje anormale të rrotullimit të artikulacionit që, nëse  ndodh shpesh, mund të shkaktojë inflamacion.

Duhet te pini të  paktën 8 gota ujë  në  dite.

Të  mbajmë  trupin e hidratuar  është e rëndësishme, por trupi ynë di saktësisht se si të përshtatet dhe nuk ka nevojë për imponim të ngurtë. Gjithashtutrupi hidratohet  duke ngrënë fruta dhe perime dhe duke pirë çaj, qumësht, çaj, kafe: teoria e 8 gotave ujë  u pë rhap  së  pari  në 1945 nga një recetë nga Bordi i Ushqimit dhe Ushqyerit e të ushqyerit) nuk mbështetet nga evidenca shkencore.

Supostet janë  më  të  efektshme se  tabletat.

Nuk është e vërtetë, është lloji i përthithjes që ndryshon dhe e bën të preferuar njërë n apo  zgjidhjen tjetër. Lidhur me  principin aktiv te  preparatit mjeksor,ilacet ne forme suposti absorbohen më ngadalë nga trupi sesa ato në tableta, kapsula apo të ngjashme. Përveç kësaj, thithja  nga trupi ne rastin e suposteve është vetëm e pjesshme dhe është kjo arsyeja pse dozimi i tyre përgjithësisht është më i lartë se përgatitjet e tjera.

Mbi djegiet e vogla të  lëkurës vendos gjalpë, dhe gjithcka kalon.

Në fakt ky nuk ka asnjë bazë mjekësore dhe përveçse është e padobishme, sepse lehtësimi  zgjat pak dhe është  kundërproduktiv sepse mund të favorizojë infeksionet. Është më mirë që të shpëlaheni me ujë të ftohtë, të përdorni vajra të veçanta ose, në rastet më serioze, të shkoni në spital.

Në se  jeni  me cikël nuk duhet të  bëni banjo .

Ndalimet dhe pengesat si  për të  mos bërë banjo trupi, mos larja e flokëve dhe madje mos larja e rrobave kanë shoqëruar ciklin menstrual që nga antikiteti. Këto bestytni nuk kanë të bëjnë aspak me shkencën: duke u kushtuar aktiviteteve relaksuese ose duke bërë lëvizje gjatë ciklit ndihmon në balancimin e ndryshimeve të humorit  dhe gjendjes së përgjithshme të  përkeqësuar për shkak të humbjeve nga cikli, përvecse  con në  promovimin e higjienës së duhur. Vetëm kini kujdes që mos të laheni  me ujë shumë të ftohtë.

Të  hash  karrota  ndihmon  të  shikosh më  mirë  natën…

Vitamina A e cila gjendet tek karrota është e mirë për shikimin, por sasitë  që  njerëzit marrin me anë  të këtyre perimeve nuk bëjnë mrekulli .Gjatë Luftës së Dytë Botërore, për të mbajtur sekretin e përdorimit të radarëve, pilotët britanikë të RAF-it përhapnin  thashetheme se mund t’i shihnin edhe në errësirë, falë një diete të pasur me karota. Ky mit fals ka lindur pikërisht në  këtë  kohë . Duke lënë  legjendën mënjanë, për të mbrojtur shëndetin e syve  dieta është e rëndësishme: disa karotenoidë   (substancat që i japin karrotave dhe ushqimeve  të tjera ngjyrë të verdhë-portokalli) mbrojne Macula, që është pjesa qendrore e retinës, e cila është thelbësore për fokusimin.

 Kujdes nga moti i ftohtë, se ju sëmur .

Ndonëse ftohja dhe gripi  rriten pak me ardhjen e motit të keq, nuk është i ftohti që na sëmur. Janë  pasojat e tij: temperaturat e ulëta zvogëlojnë rezervat e mukusit që zakonisht mbrojnë traktin e frymëmarrjes nga patogjenët, duke na lënë më të ekspozuar ndaj infeksioneve. Në  mot  ftohtë ne priremi  të shpenzojnë më shumë kohë në ambiente të mbyllura, ku ajri është shpesh pa  ventilim dhe shumë i thatë , një  faktor që favorizon transmetimin e viruseve dhe baktereve.

Qëndrimi shumë  afër TV dëmton shikimin ….

Para viteve ’50, televizorë t  mund të lëshonin rrezatim, pë r kohë  të  gjatë   e cila mund të shkaktonte  probleme me shikimin, por sot ky problem ë shtë   tejkaluar për shkak  se  TV moderne nuk kanë tub katodik  dhe problemi i rrezatimit nuk ekziston më. Shikimi i televizorit nga shumë  afër dhe pë r një  kohë  të  gjatë mund të shkaktojë lodhje vizuale. Nëse një  fë mijë  që ndron shumë  afë r TV, kjo mund të jetë një shenjë se fëmija tashmë ka nevojë për syze.

Analizat e gjakut duhen bërë  gjthmonë  me stomakun bosh…

Në fakt, janë kryer disa kërkime shumë strikte që kanë treguar  jodobishmerine e këtij kushti. Qelizat e kuqe të gjakut, hekuri, acid urik dhe shumë përbërës të tjerë të gjakut, por edhe përqindja e sheqernave dhe proteinave në urinë mbeten në të njëjtat nivele edhe pas ushqimit Edhe norma e kolesterolit nuk duket të jetë nën ndikimin e ushqimit. Nuk është rasti me sheqerin në gjak – sheqerin në gjak – dhe trigliceridet, sheqernat që lidhen me yndyrën. Vlerat e tyre mund të ndryshojnë në varësi të kohës që  ka kaluar nga ushqimi. Nëse nuk do të  hani mëngjes, mos harroni të  pini dicka . Uji, çaji dhe dhe kafeja pa sheqer  janë të lejuara, të cilat do t’ju mbështesin deri në ngrënien e mëngjesit.

Në  hash cokollate i bën keq mëlcise/na krijon vështirësi në  daljen jashtë / krijohen pika të  zeza në  fytyre.

Konsumi i çokollates nuk ngadalëson zorrët – në fakt, duket se favorizon kalimin në  zorrë. Në sasi të vogla, çokollata e errët do të ketë një rol mbrojtës kundër mëlçisë, dhe gjithashtu besimi se çokollata krijon  aknet nuk ka një themel. Prania e pikave të zeza  përcaktohet kryesisht nga hormonet, kështu që varet nga predispozita dhe mosha. Vërtetë, një tepricë   e ushqimeve të skuqura dhe të ëmbla dëmtojnë lëkurën.

Shumë  sheqer i bën fëmijët hiperaktivë.

Studime të shumta shkencore janë kryer për të  vë rtetuar ose jo  këtë teori popullore, por nuk kanë gjetur prova që konfirmojnë atë (edhe pse sasi të tepërta  të sheqerit janë të këqija për shëndetin e të rriturit dhe fëmijët, dhe për të inkurajuar obezitetin, diabetin dhe prishjen e dhëmbëve). Shoqata u lind në vitin 1974, me një letër nga një mjek amerikan, Ë illiam Crook, pranë Akademisë Amerikane të Pediatrisë, ku lidhja e pretenduar u denoncua. Por një letër nuk ka të njëjtën vlefshmëri shkencore si një artikull i botuar në një revistë shkencore.

Nëse  ha shumë  spinaq bëhesh i fortë.

Edhe ai që sheh tek  spinaq një burim të pashtershëm hekuri, është një legjendë metropolitane . Ai përmban, por jo në doza shumë më të mëdha se perimet apo bishtajoret e tjera. Miti i rremë ka lindur në 1890, kur disa nutricionistë   amerikanë njoftuan përmbajtjen e hekurit të perimeve. Për një gabim në  printimit – një presje në vendin e gabuar – spinaqi ka përmbajtje hekuri 10 herë më të lartë se ajo aktuale. Gabimi u zbulua pas dekadave, por në të njëjtë n  kohë  ky ushqim kishte pushtuar botën.

Margarina ka më  pak yndyrë  se gjalpi.

Në fakt, pothuajse të gjitha margarinat kanë një përmbajtje lipidi (p.sh. yndyrë) pak a shumë të barabartë me atë të gjalpit . Avantazhi i vetëm është se ato janë më të pasura me yndyrna të pangopura, të cilat nuk depozitohen në arteriet, duke mos i bllokuar ato.. Kjo është arsyeja pse nganjëherë margarina ë shtë   e  rekomanduar për njerëzit me kolesterol të lartë. Ndryshe  nga  margarinë,e cila nxirret  nga procedurat industriale të   vajrave të  farërave, gjalpi është një ushqim natyral dhe, në disa drejtime ë shtë   më i shëndetshëm: e  gjtha që ndron në  më nyrë n e moderuar të  konsumit të  gjalpit  por më  i pazë vndë sueshmi në  gatim ë shtë  vaji i ulllirit.

 Gërhitja  është  e bezdisshme  për atë që ke në krah.

Sigurisht që është, por është gjithashtu e rrezikshme për shëndetin e atij që  gërhet. Për një kohë të gjatë kjo veçori është konsideruar thjesht një bezdi dhe si e tillë. Por mund të jetë sinjali i problemeve më serioze. Mjekët kanë vënë në dukje se ata që  gërhasin  kanë më shumë gjasa për të zhvilluar probleme të tensionit të lartë dhe çrregullime kardiovaskulare, të shoqëruara me ndërprerje reale të frymëmarrjes, të njohur si apnea e gjumit.

Sheqeri i kallamit është  më  i shëndetshëm së sheqeri i bardhë .

Nuk është e vërtetë: të dy përmbajnë pikërisht molekulën e njëjtë :saharozë . Dallimi është se ndërsa sheqeri i bardhë përmban vetëm saharoze, shqeri i kallamit  përmban gjithashtu  mbetje të  melasës (midis 1% dhe 5% në varësi të llojeve të sheqerit të  papë rpunuar në  treg, e cila i jep një aromë pak ‘të ndryshme . Tek melasa janë të pranishme në sasi shumë të ulëta, minerale dhe vitamina; por dozat ditore të sheqerit që ne marrim, ose duhet të marrim, janë shumë të ulëta për këto që të kenë ndonjë përfitim.

Vaksinat provokojne autizmin.

Nëna e të  gjitha gënjshtrave dhe siç nuk do të lodhemi kurrë të përsërisim, nga më të rrezikshmet. Miti i gë njshtë ert  lidhet me në një artikull të botuar në revisten Lancet në vitin 1998, të nënshkruar nga mjeku britanik Andreë  Wakefield, i cili lidhte vaksinimin kundër  fruthit, shytave dhe rubeolës me  autizmin. Për fat të mirë edhe pse hetimet pasuese rrë zuan këtë hipotezë nga më alarmantet, dhe u zbulua se Wakefield kishte marrë 435,000 paund nga avokatët e disa prindërve të fëmijëve të përfshirë në studim, të cilët kishin një interes në demonstrimin e  ekzistencës së  një   lidhjeje në mes të vaksinimit dhe autizmit. Revista Lancet e tërhoqi artikullin dhe Wakefield u  përjashtua nga Urdhri i Mjekëve  dhe për këtë arsye nuk është më një mjek.