Imamët në Kanada solidarizohen me njerëzit autoktonë

Xhamia ne Halifax, Kanada

Udhëheqësit muslimanë në të gjithë Kanadanë ofruan ngushëllime për komunitetin indigjen pas zbulimit të varreve në shkollat ​​e banimit.

“Të gjithë ne duhet të ndiejmë dhimbjen e komunitetit indigjen këtu … sepse kemi parë atë që imperializmi u bën vendeve tona në shtëpi”, tha Aarij Anwer, Imam i Xhamisë në Londër, Ontario, gjatë namazit të Xhumasë, që transmetohej drejtpërdrejt në mediat sociale.

Të premten, Anwer ishte një nga 75 imamët në të gjithë Kanadanë që ofroi ngushëllime dhe shprehu solidaritet me njerëzit autoktonë pas zbulimeve të varreve të pashënuara, tani gjithsej më shumë se 1.000, në institucionet e asimilimit të detyruar të njohura si shkolla rezidenciale.
Këshilli Kanadez i Imamëve dhe Organizata Drejtësi për të Gjithë Kanadanë udhëhoqi përpjekjen e koordinuar për të rritur ndërgjegjësimin. Në një deklaratët të Imamëve shkruan: “Zbulimi i qindra e qindra varreve të fëmijëve të pafajshëm – të vjedhur nga familjet e tyre, të abuzuar, të torturuar dhe të uritur në emër të imperializmit evropian – na ka lënë të mpirë nga dhimbja dhe turpi”.

Gjatë lutjes, Anwer u bëri thirrje muslimanëve që të solidarizohen me indigjenët, duke treguar historinë e gjyshit të tij duke ikur nga Delhi pas ndarjes së Indisë dhe Pakistanit nga Britania më 1947. “Unë mund t’ju garantoj se të gjithë keni histori të ngjashme”, tha ai. “Pra, nëse ndonjë komunitet duhet të ndiejë dhimbjen e imperializmit dhe kolonializmit dhe vrasjes brutale, duhet të jemi ne. Dhe kjo është arsyeja pse simpatitë tona për Indigjenët duhet të jenë edhe më shumë, mbështetja jonë për ta duhet të jetë edhe më shumë, sepse ne e dimë se si ndihet kjo. ”

Nga fundi i viteve 1800 deri në 1996, Kanada largoi me forcë 150,000 fëmijë indigjenë nga shtëpitë e tyre dhe i mbajti në institucione të drejtuara nga stafi i kishës, të cilëve iu prenë flokët e gjata dhe u ndaluan të flisnin gjuhët e tyre ose të praktikonin kulturat e tyre. Shumë u abuzuan fizikisht dhe seksualisht. Ata u torturuan në karrige elektrike, vdiqën nga uria dhe u vunë në eksperimente ushqyese ndër të tjera. /mesazhi.com