Ish-ndihmësi i Trump Paul Manafort ka gënjyer prokurorët

Shefi i fushatës zgjedhore të Donald Trump, Paul Manafort shkeli marrëveshjen e tij të pranimit të fajësisë me këshilltarin e posaçëm Robert Mueller duke gënjyer prokurorët, thotë një gjykatës i SHBA.

Gjyqtari i gjykatës së rrethit amerikan, Amy Berman Jackson, vendosi që Manafort “bëri deklarata të shumta të rreme” tek FBI, zyra e  Mueller dhe para një jurie të madhe.

Mueller kryeson një hetim për ndërhyrjen ruse në zgjedhjet e vitit 2016 në SHBA.

Manafort është deklaruar fajtor për disa akuza, duke shmangur një gjyq të veçantë.

Ai u dënua për mashtrime financiare në gusht, lidhur me punën e tij si konsulent politik në Ukrainë.

Ai më pas pranoi një marrëveshje mbi pranimin e fajësisë në akuza të tjera, në këmbim për bashkëpunimin me hetimin e  Mueller.

Në vendimin e të mërkurës, gjyqtari Berman Jackson tha se kishte prova që tregonin se Manafort kishte gënjyer rreth tre temave të ndryshme, duke përfshirë kontaktet e tij me Konstantin Kilimnik, një konsulent politik rus. Prokurorët pohojnë se  Kilimnik kishte lidhje me inteligjencën ruse.

Megjithatë, gjyqtari e zhveshi Manafort, 69 vjeç, nga akuzat për gënjeshtra në dy çështje të tjera.

Vendimi do të thotë se Manafort, i cili është mbajtur në një qendër paraburgimi në Virxhinia që nga qershori, tani mund të përballet me dënime më të ashpra ose të ngrejë padi kundër tij.

Vitin e kaluar,  Mueller tha se Manafort gënjeu “për një varg çështjesh” pas nënshkrimit të marrëveshjes së pranimit të fajësisë.