Ja 7 Shenjat e hershme paralajmëruese të kancerit të zorrës së trashë…

Shumë tumore anale mund të gjenden herët në rrjedhën e sëmundjes. Për fat të keq, disa tumore anale nuk mund të shkaktojnë simptoma deri sa të arrijnë një fazë të avancuar.

Tumoret e tjera anale mund të shkaktojnë simptoma si ato të sëmundjeve të ndryshme nga kanceri. Kjo mund të vonojë diagnozën e tyre.

Kanceri anal është një lloj kanceri që fillon në hapjen e rektumit (i njohur gjithashtu si anusi). Kjo formë e pazakontë e kancerit anashkalohet pothuajse nga të gjithë për shkak të vendndodhjes së zonës së prekur.

Shumica e njerëzve që kanë përjetuar simptomat e kancerit anal nuk e diskutojnë atë as me mjekun e tyre as me njerëzit që njihen për shkak të sikletit.

Shanset që kanceri anal mund të gjendet herët varen nga vendndodhja dhe lloji i kancerit..
Tumori anal nuk duhet të ngatërrohet me tumorin kolorektal.

Ndërsa tumori kolorektal prek të gjithë zorrën e trashë dhe rektumin, kanceri anal prek vetëm fillimin e rektumit.

Simptomet e tumorit anal!

Është shumë e vështirë për të zbuluar praninë e kancerit anal në fazat e hershme, sepse shumica e simptomave nuk janë të pranishme gjatë asaj kohe. Megjithatë, me kalimin e kancerit, zakonisht shkakton shumë simptoma të ndryshme si:

• Gjakderdhja rektale
• Kruarje rektale
• Dhimbje ose ndjenjë plotësie në zonën anal.
• Ndryshime të tjera në lëvizjet e zorrëve
• Shkarkim jonormal nga anusi
• Nyjet limfatike të fryra në zonat anale ose të venës

Shkaku i kancerit anësor mbetet i paqartë në shumicën e rasteve, por megjithatë, ka shumë faktorë që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit anal, si acarimi i shpeshtë i anusit, pirja e duhanit dhe sistemi i dobësuar imunitar.

Njerëzit që janë në rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit anal janë ata që janë më të vjetër se 60 vjet.

Zbulimi i kancerit anal gjatë fazave të tij të hershme është vendimtar në tejkalimin e tij.
Ka shumë procedura që mund të zbulojnë praninë e kancerit anal. Këtu janë disa prej tyre:

Prov Dixhitale Rektale – Mjeku fillimisht shikon në anusin e jashtëm për të gjetur nëse keni hemorroide ose fërkime. Pastaj, ai vendos një fiks latex dhe fut një gisht të lubrifikuar në rektum për të kërkuar për gunga ose ndonjë anomali tjetër.

Anoscopy – Kjo është një metodë kur një instrument i vogël tubular i quajtur anoskop shtohet disa centimetra në anus, kështu që mjeku mund të përcaktojë nëse keni analiza anale, polipka anale, hemorroide, infeksione ose tumore.

Mjeku do ta kryejë këtë procedurë vetëm nëse gjen diçka të parregullt gjatë provimit dixhital të zorrës së trashë.

Biopsi, ultrasounds, x-rrezet, skanimet CT, MRI dhe skanimet PET – janë të gjitha procedurat që mund të përdoren për të zbuluar praninë e kancerit anal./Mesazhi/