Lini konfliktet, kthejuni dialogut!

Derisa Bashkimi Evropian u bën thirrje të dyja palëve, Prishtinës dhe Beogradit, që të tregohen të vetëpërmbajtura dhe t’i kthehen dialogut për normalizimin e raporteve ndërshtetërore, SHBA-ja thotë se e respekton të drejtën e Republikës së Kosovës për t’i mbrojtur kufijtë e saj.

Megjithatë, dialogu mbetet opsioni i vetëm, shkruan sot, gazeta “Zëri”.

Zhvillimet e fundit në mes të Kosovës dhe Serbisë, në veçanti tensionimet e fundit të situatës pas ndalimit të trenit serb që të futet në Kosovë, ka bërë që Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës të jenë në kontakt të vazhdueshëm me të dyja palët.

Derisa BE-ja u bën thirrje Prishtinës dhe Beogradit që ta vazhdojnë dialogun, SHBA-ja e respekton të drejtën e Republikës së Kosovës për t’i mbrojtur kufijtë e saj. Ndërsa të dyja palët kërkojnë që dialogu të vazhdojë për normalizimin e raporteve ndërshtetërore.

E angazhuar nga afër në këtë proces është edhe përfaqësuesja e lartë e BE-së për Politikë të Jashtme, Federica Mogherini.

Sipas zyrtares për Informim të BE-së, Maja Kocijançiq, Mogherini dhe stafi i saj kanë ndjekur me vëmendje situatën e fundit që është krijuar në mes të Kosovës dhe Serbisë. Ajo ka bërë të ditur se të dyja vendeve u është bërë thirrje për vetëpërmbajtje.

“Mogherini dhe ekipi i saj janë duke ndjekur nga afër zhvillimet në marrëdhëniet mes Beogradit dhe Prishtinës gjatë ditëve të fundit, duke përfshirë edhe ato gjatë fundjavës. BE-ja është në kontakt të vazhdueshëm me të dyja palët mbi ngjarjet e fundit”, ka thënë Kocijançiq për gazetën “Zëri”, duke shtuar se “BE-ja u bën thirrje të dyja palëve të tregohen të vetëpërmbajtura dhe të arsyeshme dhe të kthehen në dialog”, ka shtuar ajo.

Më tutje Kocijançiq i ka thënë “Zërit” se Bashkimi Evropian ka përcjellë edhe situatën e krijuar me arrestimin e liderit të AAK-së, Ramush Haradinajt. Sipas saj, kjo çështje tashmë është ekskluzive e autoriteteve franceze.