Llojet e familjes që shkaktojnë depresion

Depresioni është një nga problemet më serioze në shoqërinë e sotme. Jetojmë në një botë të përmbytur nga teknologjia, aq sa gjithçka, si të mira ashtu edhe të këqija, merr përmasa më të mëdha. Pavarësisht kësaj, depresioni nuk lind vetëm nga faktorë të jashtëm që ndikojnë në jetën tonë ose nga ndjenjat më të thella që ua fshehim të tjerëve.

Familja mund të jetë një mbështetje për ata njerëz që vuajnë nga depresioni, pasi mund t’i ndihmojë ata të ecin përpara. Megjithatë, ka edhe familje që luajnë një rol negativ dhe përfundojnë duke e përkeqësuar problemin. Ato nuk janë familje të këndshme dhe, sigurisht, askujt nuk i pëlqen të pranojë se e tyre është një nga këto familje negative. Pavarësisht kësaj, është e rëndësishme t’i njihni ato, t’i identifikoni dhe, nëse është e nevojshme, të largoheni prej tyre.

Familja “perfeksioniste”

Kjo familje karakterizohet nga dëshira për të treguar më të mirën në secilin prej anëtarëve të saj . Nuk mjafton të jesh student i mirë apo të jesh shembull i mirë, duhet të jesh më i miri. Kjo nuk do të ishte keq nëse do të pranonit që dështimi është pjesë e jetës.

Një ndryshim i madh midis familjes perfeksioniste që shkakton depresion dhe prindërve kërkues që duan një të ardhme të ndritur për fëmijët e tyre është mënyra e përdorur për të marrë atë që ata duan. Familja perfeksioniste do t’ju thotë se nuk ka rëndësi se si e arrini qëllimin, thjesht arrini në majë. Do të ndiheni sikur po vraponi një maratonë pa fund, pa çmim dhe pa ndihmë. Mos prisni që t’ju thonë se keni bërë diçka mirë, sepse asgjë nuk do të jetë e mjaftueshme. Depresioni që shkakton kjo lloj familjeje shfaqet kur ambienti jashtë familjes të tregon se nuk je perfekt dhe ke ndjesinë se e gjithë bota po shembet mbi ty.

Familja që diskrediton

Ndërsa familja perfeksioniste i detyron anëtarët e saj të jenë më të mirët, familja diskredituese i saboton ata. Këtu, mesazhi negativ që perceptohet është se njeriu nuk është i mirë për asgjë. Në këtë lloj familjeje që shkakton depresion, është e zakonshme të krahasohesh me të tjerët dhe të dalësh gjithmonë si humbës, gjë që hedh themelet e sëmundjes. Anëtarët e kësaj familjeje vazhdojnë të diskreditojnë njëri-tjetrin dhe të flasin për të tjerët sikur askush nuk vlen asgjë.

Fëmijët që jetojnë me këtë lloj familjeje rriten duke u ndjerë të padobishëm dhe, kur të rriten, bëhen njerëz të pasigurt dhe ziliqarë. Ata jo vetëm që besojnë se nuk mund të dashurohen, por nuk dinë të duan përsëri dhe ka të ngjarë të krijojnë marrëdhënie shkatërruese. Të rriturit që janë rritur në këto familje ndiejnë nevojën për dashuri, por nuk dinë as ta kërkojnë e as ta japin.

Familja e dhunshme

Dhuna është një problem shumë i përhapur brenda familjeve. Mund të jetë dhunë fizike, ekonomike ose psikologjike, por rezultati është gjithmonë i njëjtë: një lidhje e bazuar në kontroll.

Në pamje të parë mund të mos jetë e qartë, por, në realitet, familjet abuzive i bashkon një lidhje shumë e fortë. Kur i kushtoni vëmendje të mjaftueshme, kuptoni se nuk ka viktimë të vërtetë. Të gjithë sillen sikur janë në një fushë beteje.

Të gjithë duan të mbrojnë veten dhe të afirmohen falë dominimit që kanë mbi të tjerët. Për këtë arsye, fyerjet, të bërtiturat, madje edhe dhuna fizike janë karakteristika të përditshmërisë së tyre. Një person që ka jetuar gjithë jetën në një familje të tillë bie në depresion sapo largohet nga ai mjedis. Kjo për faktin se zemërimi dhe zemërimi që ajo ndjen përfundon duke e helmuar nga brenda.

Çfarë duhet të bëni nëse familja juaj shkakton depresion?

Nëse keni lexuar deri këtu dhe keni kuptuar se është familja juaj ajo që po ju shkakton depresion, gjëja e parë që duhet të bëni është të largoheni pak nga ai mjedis. Është e nevojshme të rifitoni ose të merrni për herë të parë kontrollin e jetës suaj.

Këshillohet gjithashtu të konsultoheni me ekspertë që mund t’ju ndihmojnë, sepse thyerja e këtyre lidhjeve dhe braktisja e atyre zakoneve negative nuk është e lehtë. Nuk do të jetë e lehtë të mësoni të lidheni me njerëzit përreth jush në mënyrë të shëndetshme, sepse do t’ju duhet të mësoni sjellje të reja dhe të lini pas zakonet e vjetra.