Martesat në Kinë bien në nivelin më të ulët historik

Martesat në Kinë ranë në nivelin më të ulët që nga fillimi i regjistrimeve në vitin 2022, raportoi të dielën gazeta lokale Yicai, duke vazhduar një rënie të vazhdueshme gjatë dekadës së fundit edhe pse totali i martesave mund të jetë prekur nga bllokimet e rrepta të COVID-19.

Vetëm 6.83 milionë çifte përfunduan regjistrimin e martesës vitin e kaluar, treguan të dhënat e publikuara në faqen e Ministrisë së Çështjeve Civile, rreth 800,000 më pak se një vit më parë. Rënia e numrit të martesave vjen pasi vendi po përballet me një rënie të numrit të lindjeve dhe popullsisë.

Në vitin 2022, popullsia e Kinës ra për herë të parë në gjashtë dekada, një rënie që pritet të shënojë fillimin e një periudhe të gjatë rënieje të numrit të qytetarëve të saj me implikime të thella për ekonominë e saj dhe botën. Shkalla e lindjeve në Kinë ra vitin e kaluar në 6.77 lindje për 1000 njerëz, më e ulëta në rekord, nga 7.52 në 2021.

Për të inkurajuar martesën dhe për të rritur shkallën e ulët të lindjeve në vend, Kina tha muajin e kaluar se do të nisë projekte pilot në më shumë se 20 qytete për të krijuar një kulturë të martesës dhe të lindjes së fëmijëve “të epokës së re”. /abcnews