Namazgjahu, monumenti i parë osman në Prizren

Në Kosovë, dikur nën administrimin e Shtetit Osman dhe tani shtet i pavarur, është e mundur të rastisen monumente osmane në çdo cep, shkruan Anadolu Agency (AA).

Namazgjahu, ose Xhamia Kërëk në Prizren, siç njihet nga banorët e këtij qyteti, është monumenti i parë osman në qytet dhe ndër monumentet e rëndësishme historike që tërheqin vëmendjen e turistëve.

Besohet se Namazgjahu u ndërtua në vitin 1455, dy vjet pas çlirimit të Stambollit, me urdhër të Sulltan Mehmet Fatihut për të përmbushur detyrat fetare të ushtarëve osmanë të cilët kishin ardhur në qytet.

Nga dokumentet e gërmimit dihet se minarja, e përngjitur me strukturën kryesore, minberi dhe mihrabi janë bërë prej gurit të prerë dhe të thatë dhe se minarja ishte e gjatë 6,30 metra e në atë kohë, por me kohë, janë hequr gurë dhe lartësia është ulur në 5,85 metra.

Dihet që ushtarët serbë që hynë në qytet pasi sovraniteti osman përfundoi në Kosovë me Luftën Ballkanike në vitin 1912, bënë fotografi mbi Namazgjahun si punën e tyre të parë.

Pas kësaj date, në truallin e Namazgjahut, që mbeti pa të zot, nga administrata e kohës u ndërtua shtëpi shëndeti dhe një biznes.

Në zonën ku gjendeshin mbetjet e Namazgjahut u kryen gërmime arkeologjike në vitet 1969 dhe 1989, por projekti u braktis në gjysmë para se të përfundojë.

Në vitin 1990, për të tërhequr vëmendjen për ekzistencën e Namazgjahut dhe për ta rinovuar monumentin, xhemati musliman i Prizrenit fali namazin e Bajramit në Namazgjah.

Puna e restaurimit të xhamisë, e cila filloi me marrëveshjen e nënshkruar më 28 gusht 2001 midis Komandës së Task Forcës së Batalionit Turk të Kosovës në kuadër të KFOR-it, Komunës së Prizrenit dhe Institutit për Ruajtjen e Monumenteve Historike të Prizrenit, përfundoi më 5 prill 2002.

Biznesi i vendosur në truallin e “Namazgjahut të Sulltan Mehmet Fatihut”, i cili u ndërtua në formën origjinal, u rrënua nën mbikëqyrjen e delegacionit nga Universiteti Gazi në bashkëpunim me Agjencinë Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim (TIKA) dhe u bë rregullimi hapësinor.

Namazgjahu, xhami me rëndësi të madhe për muslimanët e Prizrenit, është ndër vendet e frekuentuara nga qytetarët dhe turistët, pasi është monumenti më i vjetër osman në Prizren.