Përfaqësimi musliman i ulët në demokracitë evropiane

Një studim nga ekspertët turq zbuloi pjesëmarrjen e dobët politike të muslimanëve në MB, Francë dhe Gjermani si një pjesë e popullsisë.

Pakicat muslimane që jetojnë në Evropë nuk përfaqësohen proporcionalisht në politikën evropiane, thonë gjetjet e një studimi të kryer midis 2007-2018 dhe botuar nga Cambridge University Press korrikun e kaluar.

Duke folur për TRT World, autorët Sener Akturk, profesor i asociuar për marrëdhëniet ndërkombëtare në Universitetin Koc në Turqi dhe kandidati i PhD Yury Katliarou, arriti në përfundimin se përfaqësimi i grupeve të pakicave muslimane në politikën e zakonshme ndryshon ndjeshëm në 26 vendet e Evropës.

Sipas studimit, “mesatarisht, pakicat muslimane kanë nivelet më të larta të përfaqësimit përshkrues në Belgjikë, Bullgari, Holandë … Në të kundërt, pakicat muslimane në Francë, Zvicër, Spanjë, Itali, Mbretëri të Bashkuar dhe Gjermani janë më pak të përfaqësuar “.

Të dhënat demografike sugjerojnë se muslimanët përbëjnë rreth shtatë përqind të popullsisë së Gjermanisë, ose 5.5 milion nga një popullsi prej 83 milion.

Por në parlamentin gjerman, i njohur gjithashtu si Bundestag, ka vetëm dy anëtarë muslimanë të parlamentit nga 709 – shumë më pak se një përqind përfaqësim politik.

Për krahasim, Britania e Madhe ka 18 anëtarë muslimanë të parlamentit nga gjithsej 650 vende, kjo është 2.7 përqind, gjithashtu shumë më poshtë se mbi 5 përqind që përfaqësojnë muslimanët në popullsinë e përgjithshme.

Diskriminimi dhe lëvizshmëria e ulët shoqërore

May Zeidani Yufanyi, Koordinator i Projektit në Insaan, një organizatë joqeveritare që punon drejt përmirësimit të pjesëmarrjes politike dhe shoqërore të muslimanëve në Gjermani thotë se diskriminimi, kriminalizimi dhe lëvizshmëria e ulët shoqërore qëndrojnë pas mungesës së përfshirjes së muslimanëve në politikën gjermane.

Ajo tregon se “diskriminimi është i përhapur, dhe sistemi i klasave është shumë i përhapur. Të përkasësh në një klasë të gabuar socio-ekonomike mund të nënkuptojë lëvizshmëri të ulët shoqërore, e cila nga ana tjetër pengon shanset e një personi të ngjitet në shkallët politike në Gjermani. ”

E ardhmja e një studenti të ri vendoset në moshë të re, shpesh në klasën 5, kur mësuesit vendosin, bazuar në kompetencën e përgjithshme, nëse fëmija është mjaft i mirë për të kaluar sistemin gjimnaz, apo sistemin Realschule.

Kontrasti midis të dyve shpesh i gjen fëmijët të bëjnë jetë shumë të ndryshme; Realschule është më shumë një shkollë profesionale, që përgatit fëmijët për punë në jakë blu, ndërsa sistemi i Gjimnazit jep hapat e parë drejt universitetit, duke u mësuar atyre matematikë, shkenca, arte, histori dhe gjuhë të huaja.

Në të kaluarën, mësuesit shpesh diskriminonin fëmijët me prejardhje migrantësh, veçanërisht ata me origjinë turke, dhe i shtynin ata përmes sistemit Realschule. Megjithëse Gjermania nuk kërkon një kërkesë për diplomë universitare për të hyrë në politikë, Yufanyi thotë “nëse nuk shkon në sistemin e Gjimnazit, shanset për të hyrë në politikë janë mjaft të ulëta.

Kriminalizimi i besimit, thotë Yufanyi, është një problem tjetër.

“Nëse ju jeni një person i sinqertë musliman, atëherë ekziston një shteg shumë aktiv për të kriminalizuar veprimet tuaja, ju mund të etiketoheni si një Islamist e për këtë arsye jeni të përjashtuar thotë ajo ndër të tjera.

Heqja e të drejtës

Abdassamad El Yazidi, Sekretari i Përgjithshëm i Këshillit Qendror të Muslimanëve në Gjermani, thotë se kandidatët Muslimanë nuk zgjidhen lehtë.

“Një parti politike mund të rrezikojë ndoshta të humbasë një zonë elektorale nëse do të fuste një kandidat musliman në Gjermani. Ne e pamë këtë në shtetin e Bavarisë ku një kandidat musliman doli për zgjedhje dhe që krijoi një problem serioz. Ishte si një stuhi kërcënimesh dhe abuzimesh nga e djathta ekstreme, që ai duhej të hiqte dorë nga kandidatura, ”thotë El Yazidi.

El Yazidi i referohet Tareq Alaows, i cili iku nga Siria në Gjermani gjashtë vjet më parë dhe donte të ishte refugjati i parë në Bundestag. Në shkurt 2021, ai kandidoi në platformën e partisë së gjelbër të majtë vetëm për t’u tërhequr nga gara tre javë më vonë për shkak të një serie kërcënimesh dhe abuzimesh të drejtuara ndaj tij.
Tareq nuk ka folur shumë për mediat pas kësaj, por ai së fundimi ii tha një gazete lokale se ai priste të sulmohej (nga e djathta ekstreme), por jo deri në shkallën në të cilën ndodhi. Tareq që atëherë është kthyer në punën me migrantët në sektorin social.

“Kjo nuk është hera e parë që një gjë e tillë ka ndodhur, në vitet e fundit, ngritja e ekstremit të djathtë dhe presioni që ajo i ka bërë sistemit politik ka dekurajuar shumë muslimanë nga hyrja në politikë,” thotë El Yazidi.

Së dyti, shton El Yazidi, vitet e heqjes së të drejtës së muslimanëve kanë bërë të vetën.

“Të rinjtë tanë nuk ndihen pjesë e këtij komuniteti, ata nuk ndihen sikur janë shtetas të Gjermanisë, ata e lidhin veten përsëri me rrënjët e tyre prindërore. Kjo për një arsye është sepse prindërit e tyre i edukojnë në një mënyrë të caktuar, zakone të caktuara kulturore, por edhe ndjenjat anti-muslimane që ju i gjeni në Gjermani, ata nuk ndihen të pranuar në Gjermani si qytetarë kështu që nuk përfshijnë veten e tyre në procesin politik ”, thotë El Yazidi.

Këshilli Qendror i Muslimanëve po bën fushatë për të inkurajuar pjesëmarrje më të mirë politike të muslimanëve në politikën gjermane.

“Ne jemi duke u përpjekur të inkurajojmë më shumë muslimanë të hyjnë në politikë dhe të përfaqësojnë shoqëritë e tyre dhe të formojnë procesin politik. Si mund të mos jesh pjesë e procesit politik dhe të ankohesh që zërat e tu nuk po dëgjohen? ” thotë El Yazidi.

Ai i bën thirrje jo vetëm qeverisë, por edhe medias dhe shoqërisë së gjerë për të punuar së bashku për të nxitur kohezion më të mirë jo vetëm midis muslimanëve dhe jomuslimanëve, por të gjitha pakicave etnike dhe fetare.

Zgjedhjet Federale në Shtator të këtij viti do të jenë një provë dëshiruese për dhjetëra apo më shumë organizata shoqërore që bëjnë thirrje për pjesëmarrje më të madhe të muslimanëve në politikën gjermane.

Sipas sondazhit të fundit të opinionit nga një transmetues publik gjerman, grupet e vjetra të Kristian Demokratëve (CDU) dhe Socialistëve të Krishterë (CSU) po drejtojnë garën për në zyrën e Kancelarit, me partinë e majtë të Gjelbër jo shumë larg mbrapa. /mesazhi.com