Përfitime shëndetësore të provuara të Farave Chia

Farat Chia janë ndër ushqimet më të shëndetshme në planet.
Ato janë të pasura me ushqyes që mund të kenë përfitime të rëndësishme për trupin dhe trurin tuaj.
Këtu janë disa nga  përfitime shëndetësore të farave Chia, të mbështetura nga shkenca.
Farat Chia ofrojnë sasi të madhe të ushqyesve me shumë pak kalori

Në vitet e fundit, ato kanë shpërthyer në popullaritet dhe tani konsumohen nga njerëz të ndërgjegjshëm për shëndetin në të gjithë botën.
Mos u mashtroni nga madhësia – këto farëra të imta përmbajnë një grusht të fuqishëm ushqyese.
Një porcion me 28 gram fara chia përmban:

  • Fibra: 11 gram.
  • Proteina: 4 gram.
  • Yndyrëra: 9 gram (5 prej të cilave janë omega-3s).
  • Kalcium: 18% e RDI.
  • Mangan: 30% e RDI.
  • Magnez: 30% e RDI.
  • Fosfori 27% e RDI.
  • Ato gjithashtu përmbajnë një sasi të lartë zinku, vitaminë B3 (niacin), kalium, vitaminë B1 (tiaminë) dhe vitaminë B2.

Për t’a përmbyllur, farat chia janë ushqim drithëror, zakonisht rritur në mënyrë organike. Plus, ato nuk janë gjenetikisht të modifikuara dhe natyrisht pa gluten.
Farat Chia janë të pasura me antioksidantë

Farat Chia janë të larta në proteina cilësore
Fara Chia përmban një sasi të mirë të proteinave. Sipas peshës, ato janë rreth 14% proteina, e cila është shumë e lartë në krahasim me shumicën e bimëve.
Ato gjithashtu kanë një ekuilibër të mirë të aminoacideve esenciale, ashtu që trupi juaj duhet të jetë në gjendje të përdorë përmbajtjen e proteinave.

Konsumi i lartë i proteinave ul oreksin dhe është treguar të reduktojë mendimet e ngulitura rreth ushqimit me 60% dhe dëshirën për ngrënie gjatë natës me 50%.

Përmbajtja e lartë e fibrave dhe proteinave në farërat Chia mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë
Farat Chia janë të larta në acidet yndyrore Omega-3

Ashtu si farat e lirit, farat Chia janë shumë të larta në acide yndyrore omega-3. Në fakt, farat chia përmbajnë më shumë omega-3 sesa salmoni, gram për gram.

Farat Chia mund të ulin rrezikun e sëmundjeve të zemrës
Duke pasur parasysh se farat Chia janë të larta në fibra, proteina dhe omega-3, ato mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Përfitimet e tyre janë shqyrtuar në disa studime, por rezultatet nuk kanë qenë bindëse.

Studimet në minjë kanë treguar se farat Chia mund të ulin disa faktorë të rrezikut, duke përfshirë trigliceridet, inflamacionin, rezistencën e insulinës dhe yndyrën e barkut. Ata gjithashtu mund të ngrisin nivelin e kolesterolit “të mirë” LHD.

Megjithatë, një studim njerëzor nuk zbuloi ndonjë përmirësim në faktorët e rrezikut. Disa studime tregojnë se fazat Chia ulin ndjeshëm presionin e gjakut tek njerëzit me hipertension, i cili është një faktor i rrezikut të madh për sëmundjet e zemrës.

Farat Chia mund të zvogëlojnë nivelin e sheqerit në gjak

Ato mund të zvogëlojnë inflamacionin kronik
Inflamacioni është reagimi normal i trupit tuaj ndaj infeksionit ose lëndimit. Lëkura e kuqe dhe e fryrë është një shembull tipik. Edhe pse inflamacioni ndihmon trupin tuaj të shërojë dhe të luftojë kundër baktereve, viruseve dhe agjentëve të tjerë infektivë, ndonjëherë mund të shkaktojë dëm.
Një rekomandim i zakonshëm i dozës është 20 gramë (rreth 1.5 lugë) fara chia, dy herë në ditë.