“Polonia do të jetë një nga aleatët më të rëndësishëm të Turqisë në Evropë”

Cengiz Kamil Fırat

Polonia do të jetë një nga aleatët më të rëndësishëm të Turqisë në Evropë në të ardhmen e afërt, theksoi ambasadori i Turqisë në Varshavë, Cengiz Kamil Fırat, raporton Anadolu Agency (AA).

Vendet kanë bërë përpjekje të gjithanshme për të forcuar më tej lidhjet dypalëshe, me fokus të veçantë në tregti dhe turizëm, tha ambasadori turk në një intervistë për AA.

Marrëdhëniet diplomatike që zgjasin mbi 600 vjet kanë dhënë fryte.

Vëllimi i tregtisë midis Turqisë dhe Polonisë arriti në 8,5 miliardë dollarë në vitin 2021, duke iu afruar gjithnjë e më shumë objektivit prej 10 miliardë dollarësh të vendosur nga presidenti Recep Tayyip Erdoğan, sipas diplomatit.

Ai tha se shifrat e turizmit midis vendeve janë tregues i mirë i lidhjeve të tyre të forta.

Për shkak të pandemisë së koronavirusit të ri (COVID-19), numri i turistëve polakë në Turqi ra në rreth 150.000 në vitin 2020, por u rrit përsëri në 600.000 vitin e kaluar, tha Fırat.

“Turqia është gati të mirëpresë shumë turistë të tjerë nga Polonia dhe do të jetë destinacioni i zgjedhur për polakët”, shtoi ai.

Të dyja vendet kanë bërë investime reciproke në sektorë të ndryshëm, tha ambasadori turk, dhe ka ende një potencial të madh në fusha të tilla si infrastruktura, ndërtimi dhe industria e mbrojtjes.

Kompanitë turke janë veçanërisht të interesuara për projektet e infrastrukturës në shkallë të gjerë në Poloni, duke çuar në një prani në rritje të investimeve turke në vend, sipas Fırat.

“Arsimi është një fushë tjetër e rritjes së bashkëpunimit. Ne kishim rreth 6.000 studentë turq që shkonin në Poloni vitin e kaluar dhe po punojmë për të siguruar që edhe më shumë studentë polakë të vijnë në Turqi”, tha ai. /aa